Mobiliteit
Vorige

1 van 110

Volgende

Heb jij wel een auto nodig? Testkaravaan al volgeboekt tot volgend jaar

26 augustus 2019
Naast bedrijven deed de Testkaravaan ook heel wat West-Vlaamse gemeenten aan.
Deze en ook volgende week staat de fiets als vervoermiddel volop in de kijker. En dat via ‘De testkaravaan komt eraan’, een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen. Bedrijven en hun medewerkers kunnen hierbij vrijblijvend gebruik maken van fietsen en openbaar vervoer. “De interesse is groot. Tot volgend jaar zijn we al volgeboekt.”

Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan’ is eenvoudig: de provincie stelt gratis een vloot van een honderdtal duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Op die manier stimuleert ze mensen om uit te zoeken of ze werkelijk altijd de auto nodig hebben om naar het werk te komen.

Het uitgangspunt is het ‘test het uit’-principe. Naast 85 elektrische fietsen en acht speed pedelecs kunnen ze bakfietsen, vouwfietsen en fietskarren proberen. Ook bus- en treinpassen, Blue bikes en carpoolmogelijkheid behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt telkens twee weken. “Volgend jaar vernieuwen we onze fietsvloot en verhogen we de capaciteit speed pedelecs, gelet op de grote interesse bij onze deelnemers”, vertelt Katrien Vancraeynest van het Provinciaal Mobiliteitspunt West-Vlaanderen.

Record

Ook in de zomermaanden rukt de karavaan uit. Van maandag 19 tot en met vrijdag 30 augustus doet ze Wingene en Kuurne aan. In totaal schreven voor deze periode 104 personeelsleden zich in voor de campagne, verdeeld over het gemeente- en OCMW-bestuur van Wingene en Kuurne én de personeelsleden van Novy.

De teller loopt op. Dit jaar nemen zo’n 5.500 werknemers uit 18 West-Vlaamse bedrijven deel aan het initiatief, een record. Onder andere McBride uit Ieper, Page Electronica uit Poperinge en Tordale uit Torhout gingen op het aanbod in. Naast onder meer de gemeentebesturen van Brugge, Poperinge, Wingene, Gistel en Langemark-Poelkapelle.

Volgeboekt tot volgend jaar

Intussen loopt de campagne van de testkaravaan al het zesde jaar. Van 2014 tot en met 2018 deed de campagne 101 bedrijven aan. In die periode legden 6.771 deelnemers ruim anderhalf miljoen duurzame kilometers af en bespaarden ze 223 ton CO2.

En de aanvragen blijven toestromen. “De totale teller zal na dit zesde campagnejaar op 119 deelnemende bedrijven staan. Ons ‘orderboekje’ is ook voor volgend jaar al volzet en we maken momenteel al een kandidatenlijst voor deelname in 2021 op”, vertelt Vancraeynest. Voor 2022 werkt de provincie aan een nieuw bestek om ook vanaf dan de campagne te laten doorgaan.

Testkaravaan fietsen

Lange termijn

Allemaal mooi, maar heeft het initiatief ook echt een effect op lange termijn? “Uit een bevraging bij de deelnemende bedrijven één jaar later blijkt dat ongeveer 40 procent van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn of haar woon-werkverkeer”, oppert Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor Mobiliteit. Ook al nam binnen die bedrijven uiteraard niet iedereen deel aan het testproject (en de bevraging nadien), deze cijfers stemmen hem positief.

Daarnaast grepen diverse West-Vlaamse werkgevers de campagne aan om te gaan voor een duurzaam woon-werkbeleid. Zo werkte AZ Groeninge uit Kortrijk zijn fietsbeleid verder uit, lanceerde Boss Paints uit Waregem lanceerde het ’Bike to Boss’-concept (met een fietsspaarpuntensysteem en groepsaankoop) en begon Milcobel uit Langemark-Poelkapelle met een fietsleaseplan voor hun werknemers.

Ook voor inwoners

Intussen is er ook al een nevenproject. “Wegens het succes zijn we in 2017 ook gestart met een testkaravaan gericht naar inwoners van West-Vlaamse gemeenten. Al is deze vloot wel is iets kleinschaliger en biedt die enkel elektrische fietsen aan”, stelt Vanlerberghe.

Bovendien stappen ook andere regio’s in. “Zo werd de campagne al overgenomen door de Stad Antwerpen, daar heet het de Mobilotheek. Maar we kregen ook al navolging in onder meer Wevelgem en Deinze en bij de provinciebesturen van Vlaams-Brabant, Limburg en Oost-Vlaanderen.”

(William Visterin) - Meer info: www.testkaravaan.be

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook