Bazen
Vorige

1 van 392

Volgende

Heb jij vertrouwen in jouw leidinggevende?

Like a Boss
Zowat de helft van de Belgische werknemers vertrouwt zijn of haar leidinggevende. Terwijl die managers zelf zich net positiever inschatten: bijna twee op drie is overtuigd van het vertrouwen in hun leiderschap. “Werkgevers overschatten zichzelf.”

Dat alles blijkt uit onderzoek van iVox, in opdracht van het Belgische bedrijf Hallelujah. Hierbij werden 1.080 werkende Belgen van diverse leeftijden, achtergronden en actief in diverse sectoren ondervraagd. En daarnaast 251 leden met beslissingsbevoegdheid op het vlak van personeelsbeleid.

Vertrouwenskloof

Uit de studie blijkt een vertrouwenskloof. 49 procent van de Belgische werknemers heeft vertrouwen in leidinggevenden. Terwijl de werkgevers zich wat dat betreft hoger inschatten: 62 procent van de werkgevers oordeelt dat er wel vertrouwen in hun leiderschap is, maar veel werknemers zien dit dus anders.

“Een opvallende bevinding”, stelt Karolien Hendrikx, Science Lead bij Hallelujah en deeltijds medewerker aan de UHasselt. “Mensen, en in dit geval werkgevers, zijn geneigd om de rol van hun eigen inspanningen en capaciteiten als de inbreng voor succes te overschatten”, geeft Hendrikx als mogelijke verklaring.

Check ook: Heb jij een klik met je baas?

Collega’s

In vergelijking hebben werknemers dan wel meer vertrouwen in hun collega’s. Zo ervaart twee op drie vertrouwen in en onder collega’s.

Werkgevers scoren wel beter dan verwacht als het gaat om stress. Werknemers ervaren namelijk minder stress dan werkgevers denken. 45 procent van de werkgevers gelooft dat werknemers regelmatig stress ervaren en bijna 11 procent denkt zelfs dat hun medewerkers altijd stress voelen.

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

(William Visterin)

30 april 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook