GSK en Universiteit Namen zijn aantrekkelijkste werkgevers 2014

GlaxoSmithKline (GSK) en de Universiteit Namen zijn de meest aantrekkelijke werkgevers in België. Dat blijkt uit de Randstad Award, een studie bij 15.000 respondenten uitgevoerd door ICMA International in opdracht van Randstad.
gsk
"De socialprofitsector is aantrekkelijker als werkgever dan de privésector." (Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad)

Maar liefst 58 procent van de respondenten die GSK kennen, zouden graag tot heel graag bij het bedrijf werken. Daarmee haalt het bedrijf de hoogste score ooit in de Randstad Award. GSK won ook al de Award in 2004 en 2008.

GSK haalt het voor Pfizer, Jan De Nul, Janssen Pharmaceutica (allemaal ex-winnaars) en Coca-Cola, de enige nieuwkomer in de top-5. Een opmerkelijke nieuwkomer in de top-tien is RTBF. Ook Solvay keert na jaren afwezigheid opnieuw terug in de top-10.

Socialprofitsector

Voor het eerst werden ook 36 bedrijven uit de socialprofitsector meegenomen in het onderzoek. Het gaat daarbij vooral om universiteiten, universitaire ziekenhuizen, mutualiteiten en vakbonden.

In deze sector is het de Universiteit Namen die het nipt haalt met 52 procent voor Universitair Ziekenhuis Saint-Luc (50%), Universiteit Luik (50%) en Universiteit Saint-Louis Brussel (49%).

In de top-tien staan alleen universiteiten en universitaire ziekenhuizen. Hun aantrekkelijkheid varieert onderling zeer weinig. Tussen de nummer 1 en 10 liggen nauwelijks 6 procentpunten verschil. In de privésector is dit het dubbele.

Mutualiteiten en vakbonden zijn binnen de socialprofitsector minder aantrekkelijk als werkgever. Mutualiteiten hebben gemiddeld een aantrekkelijkheidsscore van 34 procent, vakbonden 25 procent.

Loonpakket

Naast de publieke sector is ook de socialprofitsector voor het grote publiek gemiddeld genomen aantrekkelijker om voor te werken dan de privésector. Gemiddeld genomen haalt de socialprofitsector een aantrekkelijkheidsscore van 38 procent. De privésector komt slechts aan 31 procent.

Volgens Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad, is de belangrijkste conclusie van deze editie van de Randstad Award dat de privésector niet alleen rekening moet houden met de publieke maar ook met de socialprofitsector als het gaat om het aantrekken van talent. “Toch zijn de employer brands van de publieke sector en die van de social profit niet zomaar gelijk te stellen. Zo is werkzekerheid duidelijk de sterkste bouwsteen van de publieke sector, bij de socialprofitsector is dat de zorg voor milieu en maatschappij. Deze laatste bouwsteen is net één van de zwakste bouwstenen van de publieke sector. Ook het loonpakket scoort bij de socialprofitsector veel zwakker dan bij de publieke sector.”

Top-10 aantrekkelijkste privéwerkgevers België 2014 (Randstad Award)

1. GSK 58,2%
2. Pfizer 54,1%
3. Jan De Nul 50,4%
4. Janssen Pharmaceutica 50,4%
5. Coca-Cola 49,5%
6. Baxter 49,4%
7. VRT 48,9%
8. Solvay 47,3%
9. Bayer 46,5%
10. RTBF 46,3%

(wv) 

28 maart 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte