Groep KVLV wordt Ons: ‘Wij staan dicht bij onze medewerkers’

”Toen ik in mijn vorige job kinderen kreeg, kon ik ook deeltijds aan de slag. Maar ik voelde daarna wel dat ik minder kansen kreeg.” (Sara Van Aken, diensthoofd werving en selectie Ons)
Groep KVLV heet sinds deze week Ons. De nieuwe merknaam wil nog meer symboliseren waar de organisatie voor staat: warme zorg. Die weerspiegelt zich ook in het personeelsbeleid. Deeltijds werken legt er geen hypotheek op je loopbaan en het gezin neemt een belangrijke plaats in.
Ons
”Toen ik in mijn vorige job kinderen kreeg, kon ik ook deeltijds aan de slag. Maar ik voelde daarna wel dat ik minder kansen kreeg.” (Sara Van Aken, diensthoofd werving en selectie Ons)

Groep KVLV, een netwerk van een tiental welzijnsorganisaties en -diensten zoals Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang, Stekelbees veranderde deze week van naam. Ons is de nieuwe merknaam van de organisatie. Het idee achter de naam is een gevoel van nabijheid creëren. “Kom bij ons, je bent een van ons … Al wat je erbij kan plaatsen. Ons is een warm woord dat iedereen zich welkom laat voelen”, legt persverantwoordelijke Jeanine Vandormael uit.

Maar de naamsverandering heeft ook andere redenen. Zo was de oude naam te weinig bekend in de buitenwereld. “Groep KVLV werd vooral intern gebruikt en vaak verward met de gelijknamige vrouwenvereniging, wat eigenlijk een deelorganisatie is”, aldus de woordvoerster.

De naamsverandering is ook een gevolg van de groei die de groep de laatste jaren kende. De tijd was rijp om de elf deelorganisaties meer te laten samenwerken en een aantal diensten te centraliseren. “De nieuwe merknaam is een impuls om samen werk te maken van een aantal gezamenlijke waarden, zoals duurzaamheid, warmte en diversiteit”, vertelt Jeanine Vandormael.

Mannen ook welkom

98 procent van de 7.000 ons-medewerkers zijn vrouwen. Toch zijn ook mannen welkom. “We ontvangen gewoon veel minder sollicitaties van mannen, niet meer dan 10 procent”, zegt Sara Van Aken, diensthoofd werving en selectie. “Nu ja, we zijn van oorsprong ook een vrouwenvereniging die zich op zorg richt. Dan is het logisch dat je vooral vrouwen aantrekt.”

Met het nieuwe merk wil Ons zich ook als duurzame werkgever positioneren, voor vrouwen én mannen. “De waarden achter onze merknaam kom je hier ook tegen op de werkvloer: een goede job en samenwerking, warme collega’s, diversiteit, aandacht voor de mens en het gezin achter de werknemer…”

13.000 sollicitanten

In 2012 ontving Ons 13.000 sollicitanten. “Die komen uit uiteenlopende sectoren”, legt Jeanine Vandormael uit. “Ze kiezen voor Ons uit sociaal engagement. Voor velen is het ook een keuze voor een betere levenskwaliteit. Onze medewerkers werken vaak in hun eigen buurt - we hebben kantoren in heel Vlaanderen - of bij cliënten thuis.”

De naam mag veranderd zijn, de wortels van de vrouwenorganisatie tonen zich nog altijd in de vanzelfsprekendheid waarmee bij Ons deeltijds werk mogelijk is. Het gezin neemt er een erg belangrijke plaats in.

Flexibiliteit is daarbij het sleutelwoord. “Het is heel normaal dat wie hier kinderen krijgt 50 procent werkt, een paar jaar later 80 procent aan de slag gaat om daarna, als hij of zij dat wilt, terug 100 procent te werken, of opnieuw iets minder. Dat wordt zelden geweigerd. Er wordt zelfs niet moeilijk over gedaan. Daar bestaan hier, zeg maar, ongeschreven regels rond”, aldus Jeanine Vandormael.

Verbaasd

Het mooie aan Ons is dat die flexibiliteit niet in de weg staat van carrière maken. “Toen ik in mijn vorige job kinderen kreeg, kon ik ook deeltijds aan de slag. Maar ik voelde daarna wel dat ik minder kansen kreeg”, aldus Sara Van Aken.

Wie bij Ons werkt, kan rekenen op professionele vrijheid en zelfstandigheid. “Een ervaren thuisverzorgster kan haar invulling geven aan de zorg die ze verleent, kinderbegeleidsters worden nauw betrokken bij het spelaanbod in een buitenschoolse opvang en omkaderend personeel krijgt een gevarieerd takenpakket en de ruimte om mee te denken over de organisatie”, zegt Sara Van Aken.

“Sollicitanten zijn vaak heel verbaasd als we ons tijdens sollicitatiegesprekken focussen op wat ze wél kunnen, in plaats van ze af te rekenen op wat ze niet kunnen. Als iemand niet de mogelijkheden heeft voor de job waar hij of zij voor solliciteert, maar wel voor een andere functie, dan houden we daar rekening mee.”

(wv) - www.ons.be 

19 april 2013
Anderen bekeken ook