Collega's
Vorige

1 van 482

Volgende

Franse werknemers pesten het meest

18 maart 2010
In heel Europa blijken Franse medewerkers elkaar het meest te pesten op het werk. Maar liefst 1 op de 5 geeft aan te worden getreiterd door naaste collega’s.
pesten op het werk

Ook Duitsers en Engelsen kunnen er wat van: hier geeft 1 op de 6 medewerkers aan gepest te worden. In Nederland is de sfeer op de werkvloer veel beter. Er wordt hier in vergelijking met andere Europese landen maar weinig gepest: slechts 6 procent van de medewerkers geeft aan weleens getreiterd te worden. Dit is het laagste percentage in heel Europa.

In eigen land?

België hoort net als Spanje en Italië tot de middenmoot. Dat zegt onderzoek van Effectory, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in medewerkersonderzoek, waarbij 6000 medewerkers uit acht Europese landen zijn ondervraagd.

Worden collega’s meer gewaardeerd in landen waar weinig gepest wordt?

“Niet per definitie”, vertelt Guido Heezen, directeur van Effectory. “Nederland en Zweden scoren het hoogst op de stelling ‘Ik heb plezierige collega’s’. Tot zover zien we een verband. Maar ook Frankrijk en Duitsland scoren op deze stelling vrij goed, terwijl hier juist het meeste gepest wordt.” Spanje en Italië zijn de hekkensluiters wat betreft plezierige collega’s, hier waardeert men elkaar het minst.

En hoe zit het met plezier in het werk in Europa?

Heezen: “Hier zien we eenzelfde patroon. Opnieuw scoren Nederland en Zweden het hoogst. Frankrijk en Duitsland scoren middelmatig. Spanjaarden en Italianen gaan met de meeste tegenzin naar hun werk.”

(ks) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook