Vorige

1 van 111

Volgende
Volgend artikel:

Tot midden 2021 staan we minder in de file

Fileleed zet zich voort op de werkvloer

21 september 2012
Bijna 1 op 3 van de Belgische werknemers ervaart het woon-werkverkeer als belastend. In Brussel loopt dat zelfs op tot bijna 1 op 2. Tot overmaat van ramp blijkt dat een moeilijk traject tussen huis en werk ook negatieve gevolgen heeft op de werkprestaties doorheen de dag.
fileleed

Stress tijdens de rit tussen je huis en werkplek leidt ook tot een verhoging van stress op de werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij 1.525 respondenten, naar aanleiding van de voorbije autoloze zondag. Ook concentratiestoornissen en een verminderde productiviteit op het werk kunnen naar verluidt het gevolg zijn van de dagelijkse ochtendfiles.

Wie?

De leeftijd, het geslacht, de grootte en/of aard van de organisatie spelen volgens het onderzoek geen rol in de ervaring van hinder onderweg naar het werk. Bedienden en kaderleden (35%) hebben daarentegen wél meer last van een moeilijke woon-werkverplaatsing dan arbeiders (25%), zo blijkt.

Gemiddeld vindt 31% van de Belgen zijn woon-werkverkeer belastend, met uitschieters in Brussel (45 %), Luxemburg (48%) en Waals-Brabant (42%).

Welke last?

Van de werknemers die hun woon-werkverkeer als belastend ervaren, heeft 66% af en toe tot vaak last van stress op het werk. Voor zij die onderweg naar het werk geen hinder ondervinden, is dat ‘slechts’ 58%.

Werknemers die dagdagelijks in de file staan, kunnen zich tijdens hun dagtaak ook moeilijker concentreren (34%) en geven toe de laatste tijd minder te presteren (28%) dan hun fileleed-loze collega’s, waarvan veel minder mensen klagen over concentratieproblemen (23%) of een mindere arbeidsprestatie (15%).

Van werk veranderen?

Ondanks alle negatieve gevolgen blijkt fileleed geen doorslaggevende reden voor werknemers om van werk te veranderen, aldus Securex. Een aangenaam woon-werktraject is daarentegen wél 1 van de 5 voornaamste redenen om te blijven werken bij de huidige werkgever. En voor vrouwen (71%) blijkt dat nog belangrijker dan voor mannen (63%).

Of hoe een investering van de werkgever in flexibel werken, glijdende uren en/of thuiswerk meteen een grote invloed kan hebben op de trouw van zijn werknemers.

(kv) – Bron: 6minutes.be & Securex 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16553 andere jobs