Vorige

1 van 581

Volgende
Volgend artikel:

Neem je loopbaan zélf in handen: 6 tips

Fientje De Maeyer, verpleegkundige bij Kind & Gezin, met de fiets door Brussel

20 maart 2018
De voorbije drie jaar trok Fientje De Maeyer als verpleegkundige bij Kind & Gezin door Brussel. De verhalen die ze achter de gevels van de huizen ontdekte, hebben haar alvast één ding geleerd: “Perfecte ouders bestaan niet en dat is maar goed ook.”
Fientje De Maeyer
“Het boeiende aan Brussel is dat je er de wereld in het klein aantreft, bij mensen van de meest uiteenlopende achtergronden.” (Fientje De Maeyer, verpleegkundige bij Kind & Gezin)

Fientje is afgestudeerd als vroedvrouw. Een bewuste studiekeuze want ze vindt het prachtig om getuige te mogen zijn van nieuw leven. Dat ze vandaag via haar job schattige baby’s en de gezinnen waarin ze terechtkomen kan begeleiden, ziet ze als een win-win. “M’n job biedt me de kans om een vertrouwensband met mensen op te bouwen. Sinds kort leggen we al contact met toekomstige ouders vooraleer hun baby geboren is. Die startgesprekken helpen om hen vertrouwd te maken met de nieuwe rol die hen te wachten staat.”

Vooral luisteren

Fientje onderstreept dat zij en haar collega’s zeer vraaggericht werken. Er bestaat niet zoiets als ‘een standaard stappenplan’ om je een weg te banen naar perfect ouderschap. “Ik probeer zo veel mogelijk te luisteren en op te vangen wat er bij de ouders leeft. Gezondheid is een thema waarover ik heel wat vragen krijg. Zeker wanneer het hun eerste kindje is, willen ze weten hoe ze een verkoudheid of koorts het best aanpakken. Maar ook over opvoedkundige aspecten en gezonde voeding willen ouders graag advies.”

Als Fientje het over ‘de ouders’ heeft, verwijst ze dan zowel naar de moeders als de vaders? “Ik maak er een punt van te vragen hoe het met de mama én de papa gaat. Ouder worden is een hele belevenis, zowel voor de moeder als de vader. Voor beiden treedt er een nieuwe fase in hun leven in, waarbij ze allebei nieuwe rollen en verantwoordelijkheden krijgen. Ik stel vast dat vaders steeds meer betrokken zijn bij het ouderschap.”

Prikjes zetten

Baby’s vaccineren hoort ook bij de job van Fientje. “Door m’n opleiding als vroedvrouw ben ik vertrouwd met het toedienen van spuitjes. Je wilt die baby’s vooral een veilig gevoel geven zodat ze niet te veel schrikken van de prik. Het kan helpen om de baby tijdens het zetten van het spuitje, dicht bij de mama of de papa te houden. Hun nabijheid geeft een vertrouwd gevoel en heeft een pijnstillend effect. Enkele troostende woordjes of een tutje kunnen natuurlijk ook helpen.”

Bruxelles, ma belle

De voorbije drie jaar was Brussel het actieterrein van Fientje. Met de fiets trok ze van huis tot huis en kwam ze bij allerlei gezinnen terecht. “Het boeiende aan Brussel is dat je er de wereld in het klein aantreft. Ik kwam bij mensen van de meest uiteenlopende achtergronden terecht: rijk, arm, autochtoon, allochtoon, hoog- of laagopgeleid, alleenstaand, samenwonend of getrouwd.”

Of ze daaruit iets geleerd heeft? “Ik heb kunnen vaststellen dat elke ouder het goed wil doen en een schouderklopje kan gebruiken. Er bestaat vandaag zo veel lectuur over goed ouderschap dat je wilt vermijden dat ouders hun zelfvertrouwen verliezen omdat ze niet aan dat ideale beeld kunnen voldoen. Wat ik ook geleerd heb, is dat het bouwen van een sterk netwerk rond kwetsbare gezinnen cruciaal is.”

De multiculturele contacten die Fientje in de hoofdstad had, brachten haar nieuwe inzichten bij. “Marokkaanse families waarderen het als je iets met hen meedrinkt. In sommige culturen zien ze graag baby’s die wat voller zijn. Voor hen staat dit gelijk aan een gezonde baby.” Fientje onderstreept dat die cultuurverschillen haar job net zo boeiend maken. Voor haar is door Brussel trekken een beetje zoals op ontdekkingstocht gaan.

Goed genoeg

Ze steekt niet onder stoelen of banken dat ze – nu ze sinds deze maand naar de regio Boom is overgeplaatst – Brussel zal missen. Het was een keuze die ze maakte omdat ze de komende maanden dichtbij haar vader wil staan, die van een zware ingreep aan het herstellen is. “Uit m’n eerste rondes in Boom heb ik al kunnen afleiden dat het me ook in Boom niet aan multiculturele contacten zal ontbreken. En dat ook ouders in Boom een hart onder de riem kunnen gebruiken.”

Eén ding staat vast: waar Fientje ook actief is, ze zal ouders versterken en overtuigen om niet te vergeten voor zichzelf te zorgen. Zelf vat ze haar visie over ouderschap zo samen: “Goed genoeg is best oké. Gelukkig bestaan perfecte ouders niet.”

(nd) 

  • Jobs voor zorg

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16736 andere jobs