Vorige

1 van 566

Volgende
Volgend artikel:

Jezelf veranderen voor een nieuwe job: doen of niet?

Een maand na mijn ontslag om economische redenen is mijn functie opnieuw ingevuld. Kan dat zomaar?

12 augustus 2019
In principe moet je werkgever geen reden opgeven voor het ontslag. Hij is echter wel verplicht om je een werkloosheidsbewijs - het zogenaamde formulier C4 - te bezorgen.
op zoek naar een nieuwe job

Met dit formulier C4 kan je enerzijds werkloosheidsuitkeringen aanvragen en zal de RVA anderzijds nagaan of je recht hebt op werkloosheidsuitkeringen. De RVA doet dit op basis van wat je werkgever op het formulier C4 vermeld heeft. En één van die verplichte vermeldingen is de reden van het ontslag.

Strafsancties...

Als je werkgever op je C4 aangeduid heeft dat je omwille van economische redenen ontslagen werd, en dit blijkt niet waar te zijn, dan kan hij strafsancties oplopen (gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en/of boetes gaande van 550 euro tot 5.500 euro) wegens valsheid in geschrifte. Ook een administratieve geldboete is mogelijk. Om uit te maken of een onjuiste ontslagreden werd opgegeven, wordt een grondig onderzoek verricht door de RVA.

Let wel op, indien de RVA zou vaststellen dat je bijvoorbeeld zelf voor een stuk aan de oorsprong van het ontslag ligt, zou je zelf sancties kunnen oplopen en (tijdelijk) geschorst kunnen worden van de werkloosheid.

... maar ontslag blijft

Je werkgever zal je in ieder geval niet terug in dienst moeten nemen omdat hij op de C4 een foute ontslagreden vermeldde. Indien je arbeider bent, kan je eventueel wel een vergoeding eisen voor willekeurig ontslag. Deze vergoeding is verschuldigd wanneer je werkgever niet kan bewijzen dat hij je omwille van economische redenen heeft ontslagen of omwille van redenen die verband houden met je houding op het werk of met je prestaties. Ze bedraagt zes maanden loon.

in samenwerking met Securex

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15826 andere jobs