Loopbaanbegeleiding
Vorige

1 van 101

Volgende
Volgend artikel:

Wie heeft recht op loopbaancheques?

Een carrièreswitch maken of niet? Zij zeiden ‘ja’

vector carrièreswitch
Corona heeft heel wat veranderingen teweeggebracht in de jobmarkt én in de hoofden van veel mensen. Wat speelt mee om al dan niet voor een carrièreswitch te gaan?

1. We staan stil bij wat we echt belangrijk vinden

In de nasleep van de eerste lockdown werden er in mei en juni opvallend meer cv’s uitgestuurd in vergelijking met 2019, stelde rekruteringsbureau Robert Half vast. “Mensen beseffen vaak na een periode van rust dat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging”, aldus Jeroen Diels, director bij Robert Half.

Ook bij loopbaancoaches klinkt een gelijkaardig geluid. “Velen hebben heimelijk genoten van de extra quality time en tijd met het gezin tijdens de eerste lockdown. Ze beseffen dat ze niet langer terug willen naar de ratrace waar ze in meedraaiden”, aldus Mireille De Winter, loopbaancoach bij Sterk op je werk. Door de afwezigheid van sociaal contact slaat de eenzaamheid sneller toe en dan is er ook de gezondheid. “Mogelijk verlies of zware ziekte van familieleden of vrienden zorgt voor reflectie over wat echt telt.”

2. We zetten onze work-lifebalans op scherp

Medewerkers die nu thuiswerken ondergaan volgens Mireille De Winter ook vaak een enorme inhoudelijke aanpassing in hun takenpakket. “Ook al is er geen rush van en naar het werk, mensen zijn niet gewoon aan telewerk en videocalls en de vele prikkels die dat teweegbrengt. Ze vragen zich toch af hoe ze dit beter kunnen managen”, stelt De Winter.

Ze haalt leerkrachten aan als voorbeeld van overprikkeling door alle coronamaatregelen. “Zij durven op dit moment geen stap te zetten naar een andere job, maar zijn wel op zoek naar een betere invulling van hun work-lifebalans en willen assertiever zijn naar ouders, directie, inspectie en collega's.”

3. Corona vergroot zaken uit

Er kunnen meer conflicten ontstaan tussen collega’s. “De werkdruk is vaak groter en soms staan de inkomsten onder druk. Spanningen die al bestonden, kunnen door corona escaleren, waardoor het voor medewerkers te veel wordt”, stelt Mireille De Winter. “Door de afstand gaat een belangrijk deel van de communicatie verloren. En we zien ook vaak een verschil in perceptie van de toepassing van de coronamaatregelen door werkgever en -nemer. Bijvoorbeeld over het toestaan van telewerk of het systeem van tijdelijke werkloosheid.”

Go for happy! Werk zoeken in tijden van corona… ga ervoor!

Carrièreswitch in tijden van corona?

JA

Er zijn medewerkers die al een tijdje met het idee spelen om van job te veranderen. “Bij sommigen wordt dit denkproces versneld door corona, omdat ze meer tijd hebben om te bezinnen en vaker alleen van thuis werken”, oppert Mireille De Winter van Sterk op je werk. “Ook niet-voorziene faillissementen kunnen leiden tot een versnelde carrièreswitch. Medewerkers uit bepaalde sectoren kunnen zich openstellen voor andere jobs.”

Stilstaan bij je loopbaan in deze periode is juist een must, vindt Annelies Quaegebeur, loopbaancoach bij A-Lissome. “Is het niet voor nu, dan is het voor later.”

NEEN

Veel mensen kijken nog de kat uit de boom. “Het is een onzekere periode en ze doen liever verder met de job. Ook als die hen niet gelukkig maakt, maar wel de rekeningen betaalt”, aldus Annelies Quaegebeur. “Veel mensen doen dat liever dan na te gaan hoe ze hun huidige situatie kunnen verbeteren of welke alternatieven er zijn die ook de rekeningen betalen”, stelt ze.

Maar eerlijk is eerlijk, besluit ze: “Zelfs in een huidige job kun je stappen zetten om de situatie te verbeteren of te groeien, maar dan moet je die ook durven in vraag te stellen en ervoor openstaan.”

Ontslag nemen of blijven? Zo maak je de juiste keuze…

En dan is het tijd voor iets anders...

Van job veranderen in tijden van corona: evident is het niet. Maar als alles verandert, waarom dan zelf ook niet veranderen? Wij namen contact op met vier ‘springers’ van alle leeftijden in alle soorten jobs: van zorg tot immo en drank.

Chris Van Tongelen over zijn carrièreswitch

Chris Van Tongelen: van Romeo naar manager vaccinatiecentrum

Chris Van Tongelen, zanger bij De Romeo’s, werd centrummanager en verantwoordelijk voor de gehele site van het vaccinatiecentrum in Putte. “Mijn takenpakket in een paar woorden: zien dat het spel draait”, zegt hij daarover in Het Nieuwsblad. “Ik sta in voor alles wat verder niet-medisch is”, klinkt het.

Al is de overgang ook voor hem niet zo vreemd. Naast gemeenteraadslid in Putte is hij al jarenlang uitvoerend producent van middelgrote en grote musicals. Bovendien worden er ook heel wat bedrijven en medewerkers uit de geteisterde eventsector ingeschakeld bij de opbouw en het runnen van de vaccinatiecentra.

Leen Kempeneers over haar carrièreswitch

Leen ging van commerciële jager naar stille helper

“Een jaar geleden werkte ik nog in een bedrijf dat schoonmaakdiensten aanbood aan bedrijven. Daarvoor ging ik zelf de baan op om te zoeken naar klanten die van onze diensten gebruik wilden maken”, vertelt Leen Kempeneers, een dertiger die daarvoor ook in een commerciële functie zat. Maar zelf had ze het gevoel dat die baan haar minder begon te liggen en haar loopbaancoach (Chris Van Dam van A-Lissome) bevestigde die stelling. “We kwamen tot de bevinding dat ik eerder het profiel van een zogenaamde ‘stille helper’ had, die zelf liever niet in de schijnwerpers staat. En dat ik het best voor een job koos die beter bij mij paste.”

Leen ging praten met haar toenmalige werkgever en de twee kwamen overeen om uit elkaar te gaan. “We spraken af dat ik gewoon mijn opzegtermijn uitdeed”, vertelde ze. Dat was in februari 2020, vlak voor de eerste lockdown. “Toegegeven, als ik toen een glazen bol had gehad, dan zou ik waarschijnlijk wat gewacht hebben. Want door corona waren er gedurende enkele maanden minder vacatures en duurde het toch nog een paar maanden om een nieuwe job te vinden.” Maar die job kwam er uiteindelijk: in oktober. “Ik werk nu als dossierbeheerder in een immo- en syndicuskantoor, waar ik administratieve en coördinerende taken op mij neem. Terwijl ik vroeger naar de klanten op zoek ging, nemen zij nu contact op met mij voor allerhande informatie en hulp. Ik vind dat prima zo.”

Ludwig Lampaert over zijn carrièreswitch

Ludwig begon op rijpere leeftijd met een eigen zaak

Ludwig Lampaert was actief in de wijnwereld, als verkoper voor een grote importeur. Maar begon rond zijn vijftigste met een eigen zaak rond dranken. “De ambitie voor een eigen zaak was er altijd wel. Maar omdat mijn kinderen nog klein waren, heb ik die altijd onderdrukt.” Intussen is Ludwig al een vijftal jaar bezig en maakt hij zowel alcoholische als niet-alcoholische drank, zoals zijn recente alcoholvrije bubbel Feliz, die hij onder meer aanbiedt aan drankenwinkels.

“Ik doe veel zelf, maar de productie besteed ik bijvoorbeeld uit aan andere zelfstandigen of freelancers. Of ik van mijn job en zaak kan leven? Ja, zeker wel. Ook omdat ik mijn kostenstructuur laag hou en mijn bedrijf gezond. Ik wilde de laatste vijftien jaar van mijn loopbaan iets doen wat ik graag zou doen én waar ik eventueel ook minder mee kon werken. Dat eerste is zeker gelukt, dat laatste niet echt (lacht). Als ondernemer is het moeilijk om minder te werken. Ik doe dus meer uren, maar ook wel met meer genoegdoening.”

Kelsey Beirens over haar carrièreswitch

Kelsey veranderde van zorgberoep (en twijfelde even over haar overstap)

Kelsey Beirens, een jonge mama, werkte voordien als verpleegkundige op intensieve zorgen en is nu diensthoofd en ziekenhuishygiënist in een psychiatrisch centrum. “Ik had zelf al redelijk wat plannen gemaakt voor mijn professionele toekomst, maar ik had zelf geen inzicht hoe ik daar moest geraken. En ik wist ook niet of die plannen wel pasten bij mijn wensen, dromen én bij de persoon die ik ben”, vertelt ze. Haar loopbaancoach (Mireille De Winter van Sterk op je werk) bracht haar in dat opzicht meer inzicht en zelfkennis bij, maar de sprong maakte ze zelf.

Wat was uiteindelijk de drijfveer voor haar overstap? “Ik voelde een nood aan verandering en groei”, vertelt ze. Het was ook een kwestie van jobinhoud. “In mijn nieuwe job heb ik als diensthoofd ook leidinggevende rol. Ik vind het fijn om samen te werken met mijn team en ook de kennisoverdracht binnen het hele centrum voelt goed aan.”

Typisch en menselijk is dat we vaak blijven twijfelen of we de juiste (professionele) beslissing hebben genomen. Ook Kelsey deed dat. “Mijn vorige job deed ik op zich ook graag”, benadrukt Kelsey, die uiteindelijk de proef op de som nam. “Ik ben in de tweede coronagolf nog eens een paar dagen gaan inspringen op intensieve zorgen, op mijn vorige job dus, omdat ze personeelstekort hadden. Ik had toen eerst een knagend gevoel. Djuh, wat als ik weer verliefd word op mijn oude job?”, stelt ze. “Maar dat was niet het geval. Dan weet je ook wel dat je de juiste beslissing hebt genomen.”

Go for happy! Zoek én vind de job van je dromen op Jobat.be

(William Visterin & Nathalie Dirix) - Bron: Go for happy Magazine

1 maart 2021
Anderen bekeken ook