Vorige

1 van 250

Volgende
Volgend artikel:

Automatisering levert 12 miljoen jobs op

Een café uitbaten is méér dan alleen pintjes tappen

23 september 2019
“Ook aan bier schenken, begin je niet zomaar” (Dave Danckaerts, Docent en Jurist)
Aan de slag in een café? Dan is een opleiding meegenomen. Sommige onderdelen zijn zelfs verplicht. Als werknemer kan je terecht bij de opleidingen van Horeca Forma. Voor de cafébaas of -bazin zijn er de opleidingen van Horeca Vlaanderen, zoals de verschillende dagcursussen van de Café-opleiding.
Een café uitbaten: wat moet je daar meer voor kunnen dan pintjes tappen? Heel wat, als je het aantal opleidingen bekijkt dat aangeboden wordt aan horecawerknemers, werkgevers en uitbaters, starters én werkzoekenden – voor die laatste categorie zijn er ook specifieke praktijkopleidingen via VDAB. Jobat vroeg sociaal jurist en docent Dave Danckaerts naar een praktijkvoorbeeld uit het aanbod: de Café-opleiding van Horeca Vlaanderen die elke zes maanden wordt ingericht, dit najaar in Gent.

Caféwetenschappen

Horeca Vlaanderen legt de lat hoog. “Wij geven als werkgeversfederatie opleidingen aan uitbaters en aan wie als zelfstandige wil starten in de sector”, zegt Dave Danckaerts. “Een ‘café’ kan daarbij een bruine kroeg zijn, een koffiehuis, een bar, een brasserie… de opleidingen omvatten elk aspect van een café uitbaten, maar bijvoorbeeld ook marketing, storytelling en omgaan met sociale media of met negatieve recensies.”

Gedragscode

“De dagopleidingen die we dit najaar in Gent aanbieden omvatten 7 modules. De eerste is de startersopleiding: vergunningen, uitbating, financiering, concept, communicatie, personeel … het hele pakket in een notendop.” Er hoort ook een luik over de gedragscode voor brouwerijen bij. Verrassend, maar wel een verplicht onderdeel voor café-uitbaters met een drankafnameovereenkomst bij een brouwer. “We leren je letterlijk de brouwerijcontracten te ‘lezen’, zegt Danckaerts. “Sinds 2015 bestaat er een gedragscode voor brouwers die hun contracten versoepelt. Goed voor meer vrijheid, transparantie en rechtszekerheid voor de café-uitbater tegenover de grote brouwerijen die hun eigen bieren opleggen of je bijvoorbeeld verplichten om bepaalde limonades aan te bieden via een onderaannemer.”

Personeel

Een tweede module gaat over sociaal beheer voor cafés. “Een inleiding in het arbeidsrecht voor horecaondernemers. Alles over werken met vaste of flexibele krachten en jobstudenten komt aan bod”, zegt de jurist. “We bekijken ook kostprijsberekening van die contracten. Interessant als café-uitbater want je kan met een doelgroepvermindering je loonkosten naar beneden halen. Een trigger om ouderen, jongere laaggeschoolden en werknemers met een arbeidsbeperking aan de bak te helpen.” De daaropvolgende modules gaan over Bar Basics – hoe organiseer je een bar – en over prijzen, fiscaliteit, voedselveiligheid, bierschenken en ook hoe je een businessplan opstelt. Op het eind krijg je een getuigschrift.”

Professionalisering

De Café-opleiding trekt een divers publiek. “Jonge starters en ervaren café-uitbaters, maar ook heel wat mensen uit andere beroepen die na een lange loopbaan toe zijn aan iets anders. De starters vormen dus een diverse groep: pas afgestudeerden, zij-instromers... “ Regels en opleidingen voor café-uitbaters én brouwers zorgen voor een professionalisering van de sector. “De kennis vergroot”, beaamt Danckaerts. “Bier schenken, zelfs daar begin je niet meer aan zonder enige knowhow. En ook al daalt het aantal landelijke cafés, als je weet waarmee je bezig bent is er zeker nog plaats voor nieuwe, aantrekkelijke concepten. Daar vind je altijd een publiek voor.”

Zin om ook een opleiding te volgen?

De modules lopen van 16 september tot 4 november. Het traject wordt hervat in het voorjaar van 2020. Schrijf je in voor de opleidingen.

(Wieland De Hoon)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16964 andere jobs