Ouderschap Vorige

1 van 91

Volgende

Kind & Gezin

We hebben een nieuwe zondebok. Kind & Gezin. Want wat is dat toch allemaal met de Vlaamse kinderoppas? Als er iets moet gebeuren, doet ze niets en als er niets moet gebeuren, is ze er als de kippen bij. Tja, wat wil je? Als er beslissingen worden genomen onder druk van de pers, de publieke opinie en de staatsveiligheid loopt het wel eens mis.

12 augustus 2019

Delen

Wim Verdoodt, hoofdredacteur Jobat
"Hebben we niet allemaal een collega waarvan we denken: hoe is die hier ooit binnengeraakt?" (Wim Verdoodt, hoofdredacteur Jobat)

Voor de duidelijkheid: in 2008 telde Kind & Gezin 3.321 voorzieningen, samen goed voor 109.989 opvangplaatsen. Die duizenden kinderdagverblijven, mini-crèches en onthaalouders zorgden voor de opvang van 161.914 kinderen. Kan er iemand één organisatie van een dergelijke opvang opnoemen waar er niets misloopt? Waar er nooit een fout wordt gemaakt?

Alle respect dus voor de onthaalmoeder die - dixit de media - elke dag de verpletterende verantwoordelijkheid opneemt zorg te dragen voor onze allerkleinsten. Spijtig genoeg voor die vele onthaalouders staat daar geen verpletterende verloning tegenover.

Toegegeven, Hitler aan de muur kan niet. Maar hebben we niet allemaal een collega waarvan we denken: hoe is die hier ooit binnengeraakt? Niet elke aanwerving is een succes, waarom zou dat bij Kind & Gezin wel zo zijn?

Hoog tijd dus dat het onthaalberoep opgewaardeerd wordt, dat die duizenden moeders en occasionele vaders een volwaardig statuut krijgen, met als bonus het loon en het aanzien dat ze verdienen. Want ik zou ze geen eten willen geven, de ouders die in hun relatie met hun onthaalmoeder er gemakshalve de kantjes aflopen.

Dat de overheidsdotatie voor kinderopvang al enkele jaren in de lift zit, is dan weer goed nieuws. Want als ouder is je kind toch wel het laatste waar je op bespaart? Hopelijk blijft ook goede huisvader Jo Vandeurzen, nu het wat moeilijker gaat, die mening toegedaan.

Wim Verdoodt
hoofdredacteur Jobat
redactie@jobat.be
       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?