Vorige

1 van 267

Volgende
Volgend artikel:

Jobat gaat dit najaar voluit voor zes virtuele jobbeurzen

Droge vijver maar toch verhuizen de vissen nog

13 juni 2019
bouwvakker helm

“Een aanzienlijk deel van de bouwvakkers die bij een bepaald bedrijf aan het werken zijn, komen gewoon over van concurrenten.”

Dat de bouw één van de sectoren is die het meest te lijden heeft onder de krapte op de arbeidsmarkt, is geen geheim. Al jaren roepen en smeken de bouwbedrijven om geschoold personeel. De arbeidsmobiliteit stokt, maar toch is er nog heel wat beweging. We vroegen aan een aantal specialisten hoe de werving en selectie in de sector gebeurt.

Schoolverlaters inlijven

Erg veel bouwbedrijven zetten in op een nauwe samenwerking met scholen. Door bedrijfsbezoeken, stageplaatsen en andere vormen van werkplekleren aan te bieden, kunnen ze niet alleen een deel van het werk op een relatief goedkope manier laten uitvoeren, ze ontdekken ook in een praktijkomgeving welk vlees ze in de kuip hebben.  De beste talenten krijgen nog voor ze een diploma in handen hebben, een contract voor de neus geschoven. Nochtans gaat deze manier van rekruteren er op achteruit. De vakscholen leveren alsmaar minder leerlingen uit bouwrichtingen af, waardoor dit instroomkanaal langzaam uitdroogt.

Doorstroom opleidingen

Werkzoekenden of mensen die een carrièreswitch willen doen, schrijven zich in voor opleidingen in sectoren die werkzekerheid bieden. De bouw is daar zeker bij. Instanties als SYNTRA Limburg en de VDAB zetten dan ook talrijke cursussen in dag- en avondonderwijs op om nieuwe bouwvakkers klaar te stomen. Zij onderhouden goede banden met het werkveld en kunnen via de praktische opleidingsonderdelen de cursisten met de bouwbedrijven in contact brengen. Ook dit is een belangrijk doorstroomkanaal.

Afwerven van collega’s

Een aanzienlijk deel van de bouwvakkers die van werk veranderen, komen over van concurrenten. Ze komen andere bedrijven en vroegere collega’s tegen op grotere werven en gaan met elkaar praten. Een euro meer uurloon kan soms al voldoende zijn om iemand over de streep te halen. Andere parameters die de doorslag kunnen geven zijn de aard van de projecten, de mate van specialisatie in een bepaalde discipline, de afstand woon-werfverkeer en de goede sfeer of reputatie van de werkgever.

Buitenlandse instroom

Het is niet alleen door een gebrek aan Vlaamse medewerkers dat onze bouwbedrijven hun heil in het buitenland gaan zoeken om de vacatures op te vullen. Zo is de technische opleiding in een aantal landen niet slechter dan hier, is de flexibiliteit meestal groter, en zijn de buitenlandse bouwvakkers bereid om meer uren te werken tegen modale uurtarieven. Ook in deze doelgroep loopt het aantal kandidaten achteruit. Dit vooral omwille van de groeiende economie in hun thuisland (meer werk en hogere lonen), alsook door de strengere aanpak van sociale dumping in ons land.

Uitzendkrachten en zelfstandigen

Waar uitzendarbeid in de bouwsector vroeger verboden was, is dit vandaag een heel gangbare praktijk. Er zijn nog steeds heel wat werknemers die graag tijdelijke projecten in de bouwsector uitvoeren en via uitzendarbeid de opdrachten aannemen die hen erg bevallen. Steeds meer bouwprofessionals zoals werfleiders en andere iets hogere profielen, nemen bovendien het statuut van zelfstandige aan en jobhoppen zo van het ene bedrijf naar het andere.

Advertenties en app

Andere manieren om tot een match van vraag en aanbod te komen, zijn zowel de klassieke als de moderne communicatiekanalen. Advertenties in de krant, jobaanbiedingen op jobsites en in de VDAB-computer doen nog altijd hun werk. In dat segment gaan de bedrijven met hun tijd mee. Zo werd eerder deze week nog de app Bildr officieel gelanceerd: een soort Tinder waarmee werkgevers en werknemers in de bouw toenadering kunnen zoeken. En zo is er voor elke openstaande job een makkelijke manier om vraag en aanbod met elkaar te linken.

(kme)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15135 andere jobs