Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 554

Volgende
Volgend artikel:

Leerkracht in Brussel: “Bij deze jongeren voel ik me thuis”

Do's en don'ts in het maken van een carrièreswitch

twijfel voor carrièreswitch
Op zoek naar een andere job, zelfs in een andere sector? Die overstap maak je niet zomaar. Waar let je best op als je de sprong wil wagen? Enkele do’s en don’ts ...

DO’S

1. Som je competenties op

Iedereen bouwt allerlei competenties op in zijn of haar loopbaan. Lijst deze zeker op. Neem bijvoorbeeld ‘klantgericht zijn’. Werkgevers hebben vandaag meer aandacht voor zulke onderliggende vaardigheden. Online vacatures melden ook vaker de vakoverstijgende competenties die bij een baan passen.

2. Denk na over je vrije tijd

Je kunt je competenties ook buiten je loopbaan verwerven. Maak je graag websites, dan heb je alvast gevoel voor programmeren en kun je soepeler instromen in een ICT-job dan iemand zonder die ervaring. Ben je mantelzorger (geweest), dan heb je een uitstekende basis voor een overstap naar de zorgsector. Denk er eens over na, je vindt vast ook zulke vaardigheden.

3. Neem de tijd

Hou er rekening mee dat het even kan duren vooraleer je een nieuwe baan hebt. In welke job ook, je zult enige kennis en ervaring missen. Kandidaten die al langer in het werkveld zitten, hebben een streepje voor. Geen nood: je kunt je carrièreswitch al voorbereiden terwijl je nog in je ‘oude’ baan zit. Ga bijvoorbeeld een dag minder werken en gebruik die tijd om een opleiding te volgen of stage te lopen. Het loonverlies betaalt zich later wellicht terug.

Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant

DON’TS

1. Ga halsoverkop

Enthousiasme alleen helpt je niet aan een nieuwe baan. Blijf realistisch. Zonnepanelen op je dak volstaan niet om een job in de energiesector te vinden. Belangrijk is dat je weet hoe de markt voor duurzame energie in elkaar zit, hoe zonnepanelen en windmolens werken, enzovoort. Wil je overkomen als een ernstige kandidaat, informeer je dan ook goed. En volg eventueel extra opleidingen.

2. Ga er makkelijk over

Of een overstap lukt of niet, hangt vooral van de werkzoekende zelf af. Niemand heeft garantie op slagen. En sommige overstappen zijn nu eenmaal moeilijker dan andere. Houd vol, laat je adviseren en bereid je simpelweg goed voor.

Lees ook... Staat er een leeftijd op een job switch?

(gg/em) - Bron: AD.nl

10 december 2020
Anderen bekeken ook