Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 718

Volgende

Dokter heeft 'geen tijd' voor relatie

De job van arts zorgt bij een derde voor spanningen in de relatie. Eén op de acht relaties van artsen loopt er zelfs op stuk.
#

Het lange opleidingstraject en de veeleisende baan van artsen heeft een negatieve invloed op hun liefdesleven. Bijna 65 procent van de artsen zegt dat het aangaan van een duurzame relatie en/of het stichten van een gezin nogal eens in het gedrang komt door genoemde factoren. Ook zorgen werkgerelateerde factoren voor spanningen in de relatie (32 procent) en loopt 1 op de 8 relaties van artsen erop stuk. Dat blijkt uit een Mednet-enquête, die door meer dan 700 artsen werd ingevuld.

Dokter ligt goed in de markt

Uit de resultaten blijkt ook dat ruim 80 procent van de respondenten geen voorkeur heeft voor een relatie met iemand uit dezelfde beroepsgroep. Een kleine 20 procent heeft die voorkeur juist wel, omdat er in een dergelijke relatie sprake zou zijn van wederzijds begrip voor met het beroep samenhangende factoren die van invloed kunnen zijn op de relatie. Ook herkenning zou voor 1 op de 5 artsen reden zijn om bij voorkeur een relatie te hebben met iemand met hetzelfde beroep.

Naast negatieve werkgerelateerde invloed op de relaties van artsen, heeft het beroep ook een positieve uitstraling op het relatiefront, blijkt uit de enquête. Ruim een derde van de respondenten zegt dat het beroep duidelijk status heeft op de relatiemarkt. Nog eens 30 procent zegt dat wel eens ervaren te hebben. Daarvan profiteren vooral artsen die op zoek zijn naar een partner. Hoeveel dat er zijn, is onduidelijk. Wel blijkt uit de enquête dat 10 procent van de respondenten momenteel geen partner heeft.

(ks) 

1 juli 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte