Aangeboden door Sint-Trudo Ziekenhuis

"Dichter bij de patiënt kom je niet"

15 oktober 2021
Hoe emotioneel het soms ook is, verpleegkundige Sofie Kinders (28) heeft niettemin haar hart verloren aan de dienst oncologie. “Wat is er mooier dan een thuishaven voor mensen creëren in de moeilijkste tijd van hun leven.”

Drie jaar geleden bleef Sofie uit Nieuwerkerken plakken in Sint-Trudo. Na enkele jaren in de thuiszorg besloot ze de studieboeken terug op te nemen en kwam ze voor haar bachelorproef verpleegkunde in het Truiense ziekenhuis terecht. “Ik voerde in verschillende ziekenhuizen onderzoek naar het afkoppelen van de infusor bij chemo. Superinteressant. Het stimuleerde me enorm om op deze afdeling verder te gaan”, vertelt ze.

Passie

Lang twijfelen, deed Sofie dan ook niet toen er een vacature open kwam te staan. “Nu help ik onder andere de mensen die voor een chemokuur naar hier komen of mensen met allerlei longziekten zoals COPD, ik zorg dagelijks voor hen en begeleid hen in hun therapie”, vertelt een duidelijk gepassioneerde Sofie.

Sint-Trudo telt in totaal dertig bedden op de dienst oncologie en longziekten waar ook patiënten met longkanker de beste zorgen krijgen. “Mentaal is het vaak zwaar. Wanneer er iemand overlijdt die je dag in, dag uit met de beste zorgen hebt omringd, dan raakt me dat enorm.”

Familie van de familie

De verpleegkundige beschouwt werken op oncologie als veel meer dan enkel het zorgen voor iemand. “Wie naar hier komt, heeft echt zorg in zijn brede betekenis nodig. De verpleegkundigen betekenen zoveel meer voor deze patiënten. Wij begeleiden ze niet alleen, maar zijn ook een steunpilaar. Niet alleen voor hen, maar ook voor hun familie. Hier bieden wij een luisterend oor, een schouder om te huilen en helpen in elke fase van hun traject. Als het ware worden wij familie van de familie. Je kent de patiënt door en door, zijn geschiedenis enz."

"Wij creëren een band met deze mensen in de moeilijkste tijd van hun leven. Het geeft ons voldoening als wij horen dat ze zich hier thuis voelen. Voor een glimlach, hoe moeilijk ze het ook hebben: daar doen wij het voor. Ik ben blij dat ik dat voor die mensen kan betekenen.”

Hecht team

“Ik heb mijn hart verloren aan de dienst oncologie hier in Sint-Trudo. We vormen een bijzonder hecht team. Altijd kunnen wij bij elkaar terecht, dag en nacht”, lacht Sofie.

Het intieme karakter van Sint-Trudo bestempelt Sofie als een grote troef. “Iedereen kent iedereen hier. Het lijkt me in ons ziekenhuis ook veel familialer aan toe te gaan dan in een groot ziekenhuis. Altijd krijg je wel een goeiedag, geregeld een schouderklopje,… Hier leer je elkaar echt appreciëren en vertrouwen we in elkaars kunnen.”

Kom jij ook het team van Sint-Trudo versterken? Ontdek al onze vacatures hier!
Sint-Trudo Ziekenhuis : 2 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Sint-Trudo Ziekenhuis ' jobs meteen in je mailbox.