Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 509

Volgende
Volgend artikel:

Van winkelbediende tot gepassioneerde verzorgende bij Familiehulp

Deze 7 techniekers vinden meteen werk

Deze 7 techniekers vinden meteen werk
Eén constante in de lijst: te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding.
De arbeidsmarkt schreeuwt om techniekers. We overlopen de technische jobs die het meest gegeerd zijn in industriële beroepen en ambachten. Allemaal worden ze aanzien als zwaar knelpuntberoep met elk jaar ettelijke honderden vacatures. Kortom, in deze jobs is er werk zat.

1. Onderhoudselektricien

Een onderhoudselektricien waakt over de kwaliteit van elektrische installaties en doet het onderhoud ervan. Er is veel werk in dit domein en de aanhoudende elektrificatie is hier niet vreemd aan. Van zonnepanelen tot laadpalen: de technologische evolutie nam de voorbije jaren een hoge vlucht waardoor ook de onderhoudselektricien zich steeds moet blijven bijscholen.

Wil jij aan de slag als onderhoudselektricien? Bekijk het huidige vacatureaanbod

2. Elektrotechnieker

Ook deze jobs zitten in de categorie van elektriciens en elektromecaniciens. Zo is er veel vraag naar de industrieel elektrotechnisch installateur die elektrische installaties installeert in gebouwen. Ook deze job vergt specifieke vakkennis inzake elektriciteit en elektromechanica.

Onder dezelfde categorie als elektrotechnieker is ook de monteur van elektrische en elektronische producten in trek op de arbeidsmarkt, mede omdat goede elektriciens er meestal voor kiezen om als elektricien aan de slag te gaan en niet als monteur.

Ontdek: Deze bedrijven zijn op zoek naar een elektrotechnieker

3. Technicus elektromechanica

Een veel gezocht profiel in elektromechanica is dat van technicus industriële installaties. Dit profiel installeert geautomatiseerde installaties of industriële systemen. Hij stelt ze af en vaak voert hij er onderhoud aan uit. Ook hier is enige (bij)scholing van tel omdat kennis inzake mechanica, elektriciteit, it en automatisering vereist is.

Ook de technicus communicatienetwerken valt onder de hardnekkige knelpunten in elektromechanica. Dit profiel installeert netwerken, zowel in woningen als in industriële gebouwen, en stelt deze ook in werking.

Wanted: technicus elektromechanica

4. Technisch leidinggevende

Een zwaar knelpunt hier is de leidinggevende industriële productie. Hij geeft leiding aan operatoren en machinebedieners in sectoren als voeding, chemie, kunststof of energie. Dit profiel volgt de productie op en controleert de werking van de installaties.

Binnen deze categorie is ook de verantwoordelijke productiemethodes en industrialisatie, en ook de verantwoordelijke industrieel onderhoud erg populair op de jobmarkt.

Is het beroep van technisch leidinggevende iets voor jou? Go for happy en… solliciteer!
Job-alert: jobs op maat in jouw mail

5. Mecanicien van voertuigen

Van auto’s tot fietsen: voor zowat elk voertuig is er nood aan techniekers. Binnen deze beroepsgroep is met name de technicus van werf-, landbouw- en hefmachines een zwaar knelpunt. Die herstelt en controleert landbouw-, laad-, los- en andere machines, en doet dat vaak ter plaatse, wat de job er overigens ook niet eenvoudiger op maakt.

Binnen deze mecaniciengroep zijn er veel vacatures voor onderhoudsmecaniciens van personenwagens, maar vooral de onderhoudsmecanicien die vrachtwagens of autobussen herstelt of reviseert blijkt een zwaar knelpuntberoep.

Spreekt een job als mecanicien van voertuigen jou aan? Bekijk alle vacatures op Jobat.be!

6. Koeltechnicus

De technicus koeltechniek en klimatisatie staat in voor de installatie en het onderhoud van zogenaamde HVAC-systemen (Heating, Ventilation, AirConditioning). Die systemen evolueren ook in technologisch opzicht snel en worden mede hierdoor steeds complexer.

Zin om koeltechnicus te worden? Solliciteer nu!

7. Vleesbewerkers

Slager is zowel een knelpuntberoep, industrieel beroep als ambacht. Er is een evolutie naar industrialisering van enkele taken (zoals uitbenen) waardoor die niet meer in de slagerszaak moeten gebeuren. Het zijn vooral die beenhouwerijen die moeilijk slagers vinden, al is de uitdaging breder. De leerlingenaantallen in de beenhouwersopleidingen blijven namelijk beperkt.

Wat eigenlijk geldt voor elk beroep uit deze lijst: te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding.

Gezocht: vleesbewerkers

(William Visterin)

27 maart 2023
Anderen bekeken ook