Digitalisering vernietigt geen jobs, integendeel
De digitalisering zal impact hebben op veel jobs. Maar... voor elke job die verdwijnt komen er 3,7 jobs bij.
Wie de vacatures van 80 jaar geleden bekijkt, waant zich in een teletijdmachine. Wie toen een job zocht, kon solliciteren voor vergeten beroepen als lantaarnopsteker, letterzetter of messenslijper. Maar ook 20 jaar geleden hadden bepaalde beroepen nog veel toekomstmogelijkheden.
Wie herinnert zich nog de videotheekbediende (om een film te zien, moest je wel wat moeite doen… en na afloop de videoband mooi terugbrengen)? Of de foto-ontwikkelaar (iets met een donkere kamer, bakjes vol chemische vloeistof en een droogrekje)? Toch kan het verkeren: veel van deze beroepen zijn tegenwoordig niet meer actueel. Meer nog, ze herinneren ons aan een lang vervlogen, ouderwetse tijd.
Lees ook: 10 vergeten ambachten en beroepen
De laatste 10 jaar evolueert onze arbeidsmarkt razendsnel. Door de automatisering worden steeds meer taken uitgevoerd door een computer of robot. Ook de digitalisering heeft een grote impact op ons dagelijks leven en op onze carrières. Beroepen die nu nog vanzelfsprekend lijken, kunnen binnen 10 jaar al gedateerd lijken of geherdefinieerd worden.
Naast de vele beroepen waarbij handenarbeid geautomatiseerd wordt, zullen volgende beroepen in 2030 niet meer bestaan of een totaal andere invulling krijgen.
Wie thuis in de zetel zijn vliegtickets en hotel boekt, kan zich nog moeilijk voorstellen dat hij daarvoor eerst úit zijn zetel moet komen. Toch bestaat het nog: het reisbureau. De plek waar je een halve middag doorbrengt met het doorbladeren van brochures en waar je netjes je beurt afwacht aan de infobalie. Door de digitalisering gebeurt het boeken van een reis of vliegtuigtickets steeds meer online en zijn reisbureaus gedoemd om te verdwijnen.
Meer en meer supermarkten introduceren de zelfscankassa. Hierdoor scant de klant zelf zijn producten en betaalt hij met de kaart. De functie van kassier kan geherdefinieerd worden naar host(ess) die de klant begeleidt bij (technische) problemen of vragen. Amazon Go en Albert Heijn experimenteren zelfs met een supermarkt zónder kassa.
Gedrukte media wordt steeds vaker vervangen door online media. Door de digitalisering kun je nu ook ’s ochtends bij het ontbijt online je krant of magazine lezen, inclusief updates. De functie van drukpers operator zal in dit opzicht grondig evolueren van een ambacht naar een procesoperator functie, van voornamelijk print naar (uitsluitend nog?) digitaal. Of hoe een job op termijn een heel andere job wordt.
Bankverrichtingen, verzekeringen afsluiten of beleggen: het gebeurt steeds meer online. Het bankkantoor zal in de toekomst vooral kleiner zijn en financieel adviseurs en experten in zijn personeelsbestand hebben.
Bij heel veel voetbalwedstrijden bestaat het al: de “VAR”. Dit Video Assistant Referee systeem vermijdt scheidsrechterlijke dwalingen en eindeloze discussies achteraf. Minder drama op het veld maar wel meer spel.
Door de introductie van chatbots hoef je niet altijd naar een callcenter te bellen. Ook telemarketing is aan herziening toe. Daar worden steeds vaker geautomatiseerde verkoopoproepen verstuurd.
Het verdwijnen van sommige beroepen hoeft ons niet bang te maken. Integendeel, uit een rapport van Dell Technologies uit 2017 blijkt dat 85% van de vacatures die in 2030 beschikbaar zullen zijn, nog uitgevonden moeten worden. In 2020 nog science fiction, in 2030 misschien wel realiteit!
(mr)
4 september 2020De digitalisering zal impact hebben op veel jobs. Maar... voor elke job die verdwijnt komen er 3,7 jobs bij.
Wat ná de coronacrisis? Wordt thuiswerken een blijvertje of blijft het eerder een verre herinnering aan dat bizarre jaar 2020?
Een robot die honderden sollicitaties in enkele seconden screent. Vandaag is het realiteit, dankzij Radix, een Belgische specialist in AI.
Robotisering, artificiële intelligentie (AI) en sensortechnologie: gaan ze jouw job veranderen of zelfs overnemen? Of kiezen we de richting van een Human Revival?
Robots kunnen voorspellen wie een bedrijf dreigt te verlaten. Of wie de beste jobkandidaat is. Toch tempert Mieke De Ketelaere van Imec het enthousiasme.
Het businessmodel van banken staat onder druk. Digitalisering, een verschuiving in het consumentengedrag en nieuwe, ongeziene financiële spelers hebben het bankwezen flink door elkaar geschud.
Hoe maak jij je carrière toekomstbestendig in deze turbulente tijden? Enkele tips om je kansen op een nieuwe job te verhogen...
Regelmatig luidt de alarmbel: de automatisering zal heel wat jobs doen verdwijnen. Gelukkig zal de technologie die bij deze automatisering hoort een heleboel nieuwe kansen met zich meebrengen.
Sta je op het punt om een heuse carrièreswitch te maken? Of twijfel je nog omdat je niet over de juiste vaardigheden beschikt?