De mannen van Playlane: een vrouw is altijd welkom

6 augustus 2009
De elf kerels van Playlane in Drongen ontwikkelen crossmediale softwareproducten, voornamelijk in een educatieve context. Als we daar het testosterongehalte gaan opmeten, is nog maar net een eerste vrouw aangeworven, en dan nog in een communicatiefunctie. “Als mannenclubje zijn wij altijd extreem open tegen elkaar. Dan botst het natuurlijk wel eens, maar zo raakt het ook sneller uitgepraat”, zegt managing partner Jelle Van de Velde.
Steven De Weerdt, ICT-trainer/didactisch begeleider bij Playlane
‘In een vrouwenomgeving wordt meer achter de rug geroddeld’ (Steven De Weerdt, Playlane)

Steven De Weerdt (25), ICT-trainer/didactisch begeleider

“Hiervoor heb ik in een vrouwenomgeving gewerkt en ik vond het eigenlijk wel een verademing om hier terecht te komen. We lachen veel meer af en kunnen zonder scrupules onnozele mannenpraat verkopen (lacht). En nog iets: twee mannen die elkaar niet af kunnen, laten elkaar met rust of zullen dat eens uitvechten (lacht). In een vrouwenomgeving wordt meer achter de rug geroddeld. Dat mannen prestatiegerichter zijn, denk ik wel. Het werk is het belangrijkste. Mijn vriendin gaat soms shoppen met collega’s; dat zie ik hier niet snel gebeuren. Ook onze gesprekken zijn typisch mannelijk: computerspelletjes gaan vaak over de tong. We zijn ook allemaal aan het verhuizen of (ver)bouwen, daar praten we ook veel over. En lachen met vrouwen, natuurlijk (lacht). Al lachen we ook met en om elkaar.”

Rippe De Buck (25), softwareontwikkelaar

“Meisjes hebben gewoon minder interesse om dit werk te doen, lijkt me. Dat ze in een bende mannen terechtkomen, zou hen in principe niet mogen tegenhouden. Mij maakt het niet zoveel uit. Mochten er meer vrouwen bijkomen, zal de sfeer wel anders zijn, maar daarom niet slechter. Ook als een nieuwe man ons team vervoegt, brengt hij zijn eigen persoonlijkheid en interesses mee. Misschien dat we nu over meer dingen kunnen praten, zonder op onze woorden te moeten letten. Het is wel fijn dat we onverbloemd onze mening kunnen geven, zonder dat er iets blijft hangen. Dat van die mannelijke logica en vrouwelijke intuïtie geloof ik niet. Dat is in mekaar aan het overvloeien. Het gaat om interesses en capaciteiten en die zijn niet geslachtsgebonden. Als die persoon maar in ons team past.”

Filip De Roo (24), softwareontwikkelaar

“Ik ben er hier bij Playlane van bij het begin bij en ik heb er nooit bij stilgestaan dat hier geen vrouwen werken. Wij mannen zeggen vaker wat we denken, terwijl je bij vrouwen de bedoeling achter hun woorden vaak moet raden, tot hun grote ergernis (lacht). Logisch kunnen nadenken, is natuurlijk onontbeerlijk in ons beroep, maar ook vrouwen zijn daar zeker toe in staat. Dat is persoonsgebonden. Ik denk wel dat vrouwen sowieso iets tegen de logica van computers hebben (lacht). Op stap A volgt stap B; een middenweg is er niet. De meisjes die wel geïnteresseerd zijn, kunnen een nieuwe kijk op het proces bieden, denk ik. Anders, creatiever misschien. Ze zijn niet bang om eens een onnozel idee op tafel te leggen, maar dat wel de sleutel tot een oplossing kan zijn.”

(johan.depaepe@jobat.be)       

Lees verder:

     

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17054 andere jobs