Het loon van een koetswerkhersteller bij De Lijn: 1.650 euro netto
We vroegen aan Els Satyn (43) uit Wetteren wat haar job inhoudt en hoeveel zij verdient ...
Ruben werkt in het onderhoudscentrum van Brugge, waar hij vooral pannes en kleinere defecten aan bussen oplost. Ook onderhoud hoort erbij. “Het onderhoudscentrum brengt elke dag wel een nieuwe uitdaging: afwisseling genoeg”, lacht hij.
Zijn collega Glenn staat als hoofd service Voertuigen-Tram mee in voor veilige en betrouwbare voertuigen in ‘zijn’ zone. “Mijn kinderen zijn regelmatige gebruikers van De Lijn. Die zijn trots dat hun papa bij De Lijn zorgt voor veilige tramvoertuigen.”
“De Lijn Technics biedt je heel wat doorgroeimogelijkheden. De Lijn investeert in een groenere vloot”, zegt Ruben. “Daardoor zullen we steeds meer elektrische bussen op de weg zien. Zowel de oudere garde als nieuwe medewerkers bij De Lijn kunnen zich daarom omscholen van technicus naar elektronicus”.
Glenn beaamt: “Als technicus maken we het je mogelijk om door te groeien naar één van onze expertisecentra.”
“Bij de Lijn Technics luidt het motto: Samen sleutelen aan de toekomst”, benadrukt Glenn. “Dat doen we als team, voor elk aspect van De Lijn Technics. De weg van een belerend naar een lerend bedrijf zijn we met zijn allen ingeslagen. Het is ook onze ambitie om een voortrekker te worden in Vlaanderen in het segment van grote elektrische voertuigen.”
Verandering brengt altijd ook wat aanpassen met zich mee. “Maar zeker met nieuwe collega’s erbij, zien we het helemaal zitten”, zegt Ruben.
Geïnteresseerd in een job bij De Lijn?
Surf dan naar delijn.be/jobs
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We vroegen aan Els Satyn (43) uit Wetteren wat haar job inhoudt en hoeveel zij verdient ...
Marc: “Nooit heb ik een rijbewijs gehad, zodat ik me altijd met het openbaar vervoer verplaats. Dat heeft zijn beperkingen, maar ook tal van voordelen."
Roland Hermans, teamleider van de rijschool bij De Lijn Antwerpen: “Ik ben blij voor de kansen die ik er heb gekregen.” En ja, ze zoeken nog chauffeurs.
De Vlaamse Vervoermaatschappij ‘De Lijn’ werd opgericht in 1990, toen het stads- en streekvervoer een bevoegdheid van de gewesten werd.
We vroegen aan Shanie Holderbeke (24) uit Sint-Lievens-Houtem wat ze doet en hoeveel ze verdient.
We vroegen aan Alban Sekiraca (29) uit Machelen wat zijn job inhoudt en hoeveel hij verdient ...
Bij de technische diensten van de Lijn zorgen meer dan 800 werknemers voor onderhoud en herstellingen aan bussen en trams van de vervoersmaatschappij.
Om te werken aan elektrische voertuigen en de bijhorende laadinfrastructuur en batterijrecyclage, zet De Lijn een sterk opleidings- en aanwervingsprogramma op.
Er is al heel wat geschreven over het Gentse circulatieplan, maar hoe ziet de job van een mobiliteitsexpert er eigenlijk uit?
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?