Ontspanning
Vorige

1 van 514

Volgende
Volgend artikel:

Doe jij ook aan coffee badging?

De kunst van het niksen: belangrijker dan je denkt

niksen
Echt ontspannen. En helemaal niets doen? Kun jij het? Nee? Je bent zeker niet alleen. Heel wat mensen met een drukke job vinden het lastig om eens écht te niksen. Annette Lavrijsen, voormalig hoofdredactrice van Women’s Health, schreef er een boek over. Vol praktische tips. En heel wat redenen waarom af en toe niksen zo belangrijk is.

Van niksen een prioriteit maken. Dat is het doel van het boek. Misschien klinkt het in eerste instantie wel wat vreemd, maar er zijn heel wat belangrijke redenen om het op te nemen in je drukke agenda. Wie constant productief is of wil zijn, heeft namelijk een grotere kans om een burn-out te krijgen. Een eerste paradigma dat je moet leren veranderen: nietsdoen is niet hetzelfde als lui zijn.

Mindless ontspannen

Niksen is iets heel persoonlijks. Het betekent dat je jezelf op de eerste plaats stelt en daar de vruchten van plukt. Het goede nieuws? Dat kan op verschillende manieren. Mindfulness en meditatie kan helpen. Maar er zijn maar weinig mensen die dat effectief volhouden.

Annette Lavrijsen gebruikt liever de term ‘mindless ontspannen’. Je hoeft je dus niet een lotushouding te plooien, je moet zelfs helemaal niets doen. Het volstaat om een moment voor jezelf te nemen, zonder doel. Het mag geen moeite kosten en je mag niet aan je dagelijkse zorgen denken. Wie het regelmatig doet, gunt zijn of haar lichaam en geest rust.

Wat levert het op?

Je bankrekening groeit niet als je nikst. Toch krijg je er wat voor in de plaats: meer energie, een betere gezondheid, een gelukkigere familie, een gezond brein, een grotere efficiëntie, een hoger zelfbewustzijn, een beter slaapritme, meer kans op creatieve ideeën enzovoort...

Hoe dan?

In ieder geval niet door een avondje bingewatchen. En ook niet door gewoon je ogen te sluiten, want slapen valt niet onder niksen. Trek je liever terug naar een rustige plek waar je je goed voelt, zet eventueel wat muziek op of vul je bad. Kijk gewoon door het raam. Een rustige wandeling door de natuur — zonder smartphone – kan eveneens werken.

De belangrijkste tip: probeer die me-time echt in je dagelijkse routine in te plannen. Zo’n 20 minuten op een werkdag is meer dan voldoende. In het weekend mag je wat meer tijd aan niksen spenderen.

(em)

Niksen - De Hollandse kunst van het nietsdoen – Annette Lavrijsen, Uitgeverij MUS, ISBN: 978 90 453 2587 3

16 oktober 2020
Anderen bekeken ook