Het loon van...
Vorige

1 van 762

Volgende

De job en het loon van een accounting manager

Marie Parmentier van Robert Walters
“Lonen zullen relatief stabiel blijven in 2021, maar we verwachten wél dat werkgevers sneller geneigd zullen zijn om andere voordelen aan te bieden zoals glijdende werkuren, thuiswerken en meer opleidingsmogelijkheden voor hun werknemers.” (Marie Parmentier, Managing Consultant bij Robert Walters)
Ondanks de coronacrisis blijft de vraag naar accounting managers groot. Vanuit ondermeer IT, fintech, real estate en de gezondheidszorg is er naar deze bedrijfs-kritieke professionals zelfs een toenemende vraag.

Marie Parmentier, Managing Consultant bij Robert Walters en specialist in het rekruteren van accounting managers, legt uit hoe dat komt en wat de belangrijkste trends zijn voor het komende jaar.

Wat doet een Senior Accountant of Accounting Manager precies?

“Een Senior Accountant is eigenlijk verantwoordelijk voor de hele boekhouding, van A tot Z. Hij of zij staat in voor de dagelijkse operationele boekhoudkundige taken en doet de maand-, kwartaal- en jaarafsluiting, BTW aangifte, enzovoort”, legt Marie uit. “Een accounting manager doet net iets meer dan de pure operationele kant. Hij staat in voor de finale controle van de cijfers en interpreteert deze. Daarnaast fungeert een accounting manager ook als financieel aanspreekpunt binnen de organisatie maar eveneens voor externe partijen, zoals de externe auditors bijvoorbeeld.”

“Doordat de accounting manager minder actief betrokken is bij de dagdagelijkse operationele boekhoudkundige taken, kan hij zich nauwer toeleggen op lopende en nieuwe projecten binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van nieuwe tools of bedrijfsprojecten rond process improvement”, voegt Marie er nog aan toe. “Tenslotte superviseert de accounting manager het team van boekhouders, houdt hij/zij hen gemotiveerd en zorgt hij/zij ervoor dat elk individu de nodige training krijgt.”

Over welke vaardigheden moet een accounting manager beschikken?

“Net zoals bij een Senior Accountant is het voor een Accounting Manager belangrijk dat hij of zij autonoom en gestructureerd kan werken, tegen voortdurende deadlines”, steekt Marie van wal. “Van de accounting manager wordt verwacht dat hij/zij de cijfers grondig kan analyseren, begrijpen en uitleggen. Zijn/haar inzicht en conclusies vormen immers de basis voor de aanbevelingen die het controlling team doet naar het bedrijfsmanagement die de uiteindelijke beslissingen neemt. Daarom is het ook belangrijk dat deze persoon over sterke communicatieve vaardigheden beschikt en vlot Nederlands én Frans spreekt, vooral wanneer het team tweetalig is. Werkt de organisatie op internationaal niveau, dan is een goede kennis van het Engels eveneens een vereiste.”

Marie: “Uiteraard mogen we de technische expertise niet vergeten: accounting tools zoals SAP, JD Edwards en boekhoudnormen zoals IAS/IFRS en US/UK GAAP mogen geen geheimen kennen voor accounting managers.” Een goede accounting manager kan bovendien heel goed met stress omgaan en weet het team vlot te begeleiden vlot doorheen drukke periodes. ”Die constante werkdruk zorgt ervoor dat Accounting Managers het vaak moeilijk hebben om een goede balans te vinden tussen hun sterke technische vaardigheden en tegelijkertijd elk individu in hun team te kunnen leiden, motiveren en aan te moedigen om door te groeien in hun rol”, weet Marie.

Is de job van accounting manager op jouw lijf geschreven? Bekijk het actuele vacatureaanbod…

Hoe wordt iemand accounting manager en wat is de volgende carrièrestap?

“Over het algemeen kunnen we stellen dat een Accountant doorgroeit naar Senior Accountant en vervolgens naar Accounting Manager. Maar er zijn toch verschillende groeipaden mogelijk.” Een Senior Accountant in een KMO zal de A-Z boekhouding voor zijn rekening nemen. Als Senior Accountant in een grote onderneming kan je ofwel A-Z verantwoordelijkheid hebben voor bijvoorbeeld een entiteit, ofwel kies je ervoor om jezelf verder te verdiepen in een bepaald aspect binnen boekhouding, zoals bijvoorbeeld BTW. Een volgende stap in je carrière kan dan betekenen dat je verantwoordelijk wordt voor meerdere entiteiten of dat je je functie-inhoud gaat verbreden en je je als specialist gaat focussen op meerdere aspecten binnen boekhouding.

De logische volgende stap voor een ambitieuze Accounting Manager is de rol van Head of Accounting. Van hem of haar wordt verwacht als een ware expert het bedrijfsmanagement te adviseren en bij te staan bij belangrijke beslissingen, en tegelijkertijd er voor te zorgen dat het team optimaal gestuurd wordt. En uiteraard is de betrokkenheid bij grote projecten binnen de organisatie nog intenser in de rol van Head of Accounting.

Wat is de impact van de Corona-pandemie op de vraag naar accounting managers?

“Algemeen kunnen we stellen dat de vraag naar finance professionals niet te lijden had onder de Corona-pandemie”, getuigt Marie. “In sommige organisaties werd de voorbije maanden een rekruteringsstop ingevoerd, maar crisis of niet: de nood aan bedrijfsnoodzakelijke functies zoals boekhouding zorgt ervoor dat de vraag hoog bleef.”

Uit statistieken blijkt sowieso dat de vraag naar accounting managers het hoogst is in Antwerpen, gevolgd door Brussel en West-Vlaanderen. En hier zien we een kleine verschuiving ten opzichte van een jaar geleden. Toen stond Brussel pas op de vierde plaats. “Dat klopt”, zegt Marie. “We merken dat in Brussel de voorbije maanden de vraag vooral zit bij organisaties actief in IT, fintech, real estate en de gezondheidssector. Brussel is bijvoorbeeld een echte innovatiestad op vlak van fintech, dus dat verklaart voor een stuk de toenemende vraag naar specialisten, ook binnen accounting.”

Go for happy! Deze bedrijven zijn op zoek naar een (m/v) accounting manager…

Welke invloed heeft de Corona-pandemie op de accounting manager zélf?

“De digitalisering staat niet stil, crisis is of niet. Sommige organisaties hebben hun digitaliseringsprocessen tijdelijk gepauzeerd vorig jaar, maar alles gaat nu gewoon door”, aldus Marie. “Ook binnen het accounting departement wordt voortdurend gekeken hoe processen vereenvoudigd en verbeterd kunnen worden. Door facturen digitaal te laten ‘inlezen’ of dat manuele proces te laten outsourcen naar het buitenland, komt er meer tijd vrij voor andere zaken. En in deze tijden betekent dat voor een accounting manager dat die zich meer gaat toeleggen op het nauwkeurig in kaart brengen van de kosten, in nauwe samenwerking met het controlling departement.”

Op gebied van mobiliteit op de arbeidsmarkt merken we dat ook accounting professionals voorzichtiger geworden zijn. “De voorbije maanden zagen we inderdaad dat heel wat ervaren boekhouders argwanend waren en niet snel de stap naar een nieuwe job durfden nemen”, legt Marie uit. “De meesten onder hen werken nog steeds van thuis uit op dit moment. Woon-werkverkeer valt weg en er is dus meer tijd voor vrije tijd. Ik denk dat, zodra we weer naar kantoor gaan en elke ochtend en avond in de file staan, heel wat werknemers de denkoefening zullen maken. Is het dit wel waard? Wanneer hun werkgever op dat moment niet meer de mogelijkheid biedt om (deels) van thuis uit te werken, zullen heel wat professionals overwegen om een gelijkaardige job dichter bij huis te zoeken. En zo komt er vanzelf opnieuw meer beweging in de arbeidsmarkt.”

Mogen accounting managers een loonsverhoging verwachten dit jaar?

Een accounting manager met 7 tot 15 jaar ervaring mag rekenen op een bruto jaarsalaris van 75.000 tot 100.000 euro. Wie meer dan 15 jaar ervaring heeft, kan z’n bruto jaarloon zien oplopen tot 100.000 tot 143.000 euro.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

“Het exacte loon hangt uiteraard ook af van sector tot sector en de grootte van de organisatie waar de accounting manager tewerkgesteld is”, verduidelijkt Marie. “Is de accounting manager verantwoordelijk voor een klein team in een KMO, dan zal het loon vanzelfsprekend lager liggen dan wanneer hij een team van 20 mensen superviseert binnen een grote internationale onderneming.” Verzekeringspakket en maaltijdcheques horen er uiteraard ook bij en in sommige organisaties krijgt een accounting manager eveneens een bedrijfswagen met tankkaart.

“Het voorbije jaar was niet makkelijk voor heel wat organisaties. Er werd gekeken naar de kosten, en dus is ook de druk op salarissen groot. Maar mensen zijn solidair: uit onze recente enquête blijkt dat amper één op de drie accounting professionals een salarisverhoging verwacht dit jaar”, besluit Marie. “Zij hechten veel meer belang aan teamspirit, een aangename bedrijfscultuur en autonomie in hun werk. Lonen zullen dus relatief stabiel blijven in 2021, maar we verwachten wél dat werkgevers sneller geneigd zullen zijn om andere voordelen aan te bieden zoals glijdende werkuren, thuiswerken en meer opleidingsmogelijkheden voor hun werknemers. En dat op zich is ook een mooi voordeel, niet?”

(ss/kv) - Bron: Robert Walters

1 maart 2021
  • Jobs voor accounting manager
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook