Gunter Lamoot: Spookhuisontwerper

22 oktober 2012
Gunter Lamoot is stand-upcomedian. Hij won ondermeer Humo’s Comedy Cup en de Lunatic Comedy Award. Toch zou hij het niet erg vinden om een geheel andere stiel uit te oefenen. Die van spookhuisontwerper, bijvoorbeeld.
Komiek Gunter Lamoot in zijn spookhuis
"Ik word door horror aangetrokken én afgestoten" (Gunter Lamoot, stand-upcomedian)

Hoewel ik een broekschijter was, fascineerde horror mij als kind. Ik weet nog dat ik op m’n veertiende met mijn oom naar Londen ging. Aan de kassa van London Dungeon, waar gruwelijke historische gebeurtenissen worden getoond, kocht ik een catalogus, maar het museum zelf bezoeken, durfde ik niet. Zo’n lafbek was ik. Ik werd er door aangetrokken en tegelijk door afgestoten.

Op papier tekende ik het parcours van een spookhuis uit. Ik fantaseerde graag over de taferelen die ik er zou laten zien, maar zelf zo’n griezelattractie binnenstappen? Geen denken aan. Ik was liever de bedenker dan de bezoeker. Als ik naar een stand-upvoorstelling ga, zal je me overigens nooit op de eerste rij zien. Ik bekijk het liever allemaal van op een afstand.

Bricoleren

Pas onlangs ben ik voor het eerst in een spookhuis geweest. Viel dat tegen. Heel triestig vormgegeven vond ik het: etalagepoppen droegen maskers die duidelijk uit de uitverkoop kwamen en het was er niet eens écht donker. Het aanschuiven in de rij duurde ook langer dan de rit zelf. Schandalig! Mocht ik zoiets ontwerpen, het zou minstens 20 minuten in beslag nemen om het hele parcours af te leggen.

Helaas ben ik niet handig genoeg om eigenhandig zo’n attractie te bricoleren. Al kan de techniek die erbij komt kijken me op zich wel boeien. Tien jaar geleden bezocht ik het pretpark van Universal Studios in Florida. In een immense zaal werden, met levensechte poppen, scènes uit de Amerikaanse geschiedenis geëvoceerd. Uit het podium rezen prachtige decors op. Terwijl mijn vriendin naast me haast in slaap dommelde, zat ik er als een kind naar te kijken. Hoe flikten ze dat?

In mijn volgende show zou ik graag angst en horror steken. Ik zou willen onderzoeken of ik humor kan puren uit middeleeuwse folterpraktijken. Bij wijze van research ben ik daar nu als een gek boeken over aan het verzamelen. Als je de foto’s bekijkt, dan is de conclusie: de mens was altijd al bijzonder creatief in de zoektocht naar methodes om anderen fysiek pijn te doen.

(pvd)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16797 andere jobs