Gezondheid
Vorige

1 van 701

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

De beste tips voor een betere slaap

“Aandacht voor slaap sluipt de bedrijfswereld binnen.” (Joke Adins, coach in energie en veerkracht)
Ook al brengen we een derde van ons leven al slapend door, toch besteden we er niet zo gek veel aandacht aan. Dat is wel aan het veranderen. Ook werkgevers integreren slaaptips en -programma’s in hun welzijnsbeleid en dat blijkt nodig. “Bijna niemand begint fris aan zijn werkdag.”

We spreken erover met Joke Adins, die zich als coach specialiseert in energie en veerkracht. Ze heeft niet alleen een praktijk, maar geeft ook opleidingen in bedrijven. “Ik stel vast dat er met name naar de opleidingen rond slaap en voeding veel vraag is. Die zitten altijd heel snel vol”, vertelt Adins. “De aandacht voor slaap is langzaam de bedrijfswereld binnengeslopen. Het thema komt meer en meer op de agenda.”

Wordt slaap onderschat?

Adins: “Eigenlijk wel. Slaap is een cruciale factor in ons bioritme van 24 uur, een ritme dat bij iedereen verschilt. Sommigen zijn ’s avonds sneller moe dan anderen, maar kunnen zonder probleem vroeg uit de veren. Bovendien heeft iedereen een bepaalde slaapbehoefte die zich toch tussen de 7 en 8,5 uur situeert. Mensen die beweren dat ze met vier uur slaap toekomen, kan ik moeilijk geloven.”

Wat is nog zo’n gouden regel voor slaap?

“Regelmaat is cruciaal. Vaak respecteren mensen hun eigen slaapritme niet. En dan bouwen ze in de week een slaapschuld op die ze in het weekend moeten goedmaken. Alleen is je lichaam niet zo soepel om dat verschil in regelmaat te kunnen maken. Ik raad soms ook een slaapritueel aan, waarbij je vlak voor je gaat slapen een aantal handelingen doet om je lichaam in slaapmodus te brengen, zoals een bad nemen of kaarsjes aansteken. Als ’s ochtends je wekker gaat, dan is snoozen geen goed idee, want zo respecteer je je eigen slaapcycli niet.”

Waarom is de smartphone in de slaapkamer zo nefast?

“Als je voor je gaat slapen nog intensief met je smartphone bezig bent geweest, dan breng je je lichaam eigenlijk in de war. Want je verstoort de productie van melatonine, het hormoon dat je lichaam een signaal geeft om zich op de slaap voor te bereiden. Daarom is een boek lezen met leeslampje gericht op het boek veel beter. Zo’n smartphone schijnt daarentegen blauw licht pal in je gezicht.”

Ook Netflix blijkt een boosdoener?

“Ja, maar niet zozeer voor het licht. Eerder voor de verslaving om van de ene aflevering in een serie naar de andere te gaan. Het gaat maar door, alleen is dit erg onnatuurlijk. De natuur is cyclisch en heeft altijd een stop & go. Maar in het digitale gaat alles oneindig door. En die oneindigheid kunnen wij niet aan, ook al denken we van wel. Als ik tijdens mijn presentaties aan het publiek vraag wie ’s ochtends fris als een hoentje aan zijn werkdag begint, dan steekt bijna niemand zijn hand op.”

Slaaptips die de ogen openen

Auteur Paul Van Den Bosch pende in zijn boek Egopreneur enkele nuttige slaaptips neer...

  1. Vermijd schermgebruik en zware lichaamsinspanningen tijdens de laatste uren voor het slapengaan.
  2. Zorg voor een koele kamertemperatuur (18 °C), goede matras, voldoende verduistering en geen geluidsoverlast.
  3. Deze drie voedingscategorieën beperken je nachtrust: cafeïne, alcohol en zwaar, gekruid eten vlak voor het slapengaan.
  4. Minder dan zeven uur slapen heeft een impact op onze geheugencapaciteit.

Hoeveel uur slaap jij?

Landbouwexpert Arvesta organiseerde onlangs een slaapchallenge voor zijn medewerkers. De uitdaging: minstens acht uur slapen gedurende acht dagen. We spraken met twee deelnemers over hun slaappatroon.

De circa 160 deelnemers aan de challenge kregen regelmatig tips en tricks doorgestuurd om hen te helpen het maximum te halen uit al de uren in bed. Er was ook een quiz aan verbonden waarmee ze een Philips Wake-up Light konden winnen. Deze campagne kadert binnen Fit@Arvesta, waarmee het bedrijf zijn werknemers wil aanzetten en helpen om gezonder te eten, meer te sporten en beter te slapen.

Jolien Picard

Het slaappatroon van Jolien: “Eerder acht dan zes uur slaap”

“Tijdens mijn opleiding bij Arvesta werd het Fit@Arvesta-programma voorgesteld, met aandacht voor sport, gezonde voeding en dus ook slaap”, vertelt Jolien Picard, die sinds september bij Arvesta werkt als managementtrainee én de slaapchallenge won. “Zo kwam ook de challenge Don’t wait, go for eight aan bod. Ik deed mee omdat ik het een interessante uitdaging vond. Als je gaat werken, is regelmaat nodig, ook in je slaappatroon.”

“Bij de challenge werden we aangespoord om minstens acht dagen onafgebroken acht uur na elkaar te slapen. We kregen regelmatig tips en weetjes in onze mail. Op het einde was er een quiz. Die acht uur slaap was overigens een intentie. Het is dus zeker niet zo dat onze uren werden gecontroleerd via een app of zo. Het ging vooral om de bewustwording.”

“Of ik zelf een regelmatige slaper ben? Ik sliep sowieso eerder al acht uur dan zes. Ik heb ook geen probleem met inslapen. Maar ik heb wel opgestoken dat een regelmatig slaappatroon aan te raden is. Zeker in de week probeer ik steeds op hetzelfde uur in mijn bed te liggen. Al ligt dat op vrijdag- en zaterdagavond wel anders. Ook koffie na 13.00 uur blijkt geen goed idee. Ik was al een goede slaper, maar nu ben ik een nog bewustere slaper.”

Het slaappatroon van Stijn: “Elke weekdag om zes uur uit de veren”

“Ik was al een goede slaper, maar ben er door de slaapchallenge toch meer aandacht aan gaan besteden”, vertelt Stijn Donné, die directeur bloem is bij Arvesta en hierbij de productie van bloem coördineert. “Het gezondheidsprogramma van Arvesta werd ontwikkeld in samenwerking met Paul Van Den Bosch, de vroegere coach van veldrijder Sven Nys. Dat was voor mij ook wel een trigger om me in te schrijven.”

“Ik stond er wel van versteld hoe groot de impact van goede en regelmatige slaap is. Het verbetert je geheugen, je voelt je er beter door en je eet minder. De meeste tips rond slaap waren me wel bekend: van regelmatige nachtrust tot schermgebruik en niet te zwaar eten en drinken voor je gaat slapen. Vroeger ging ik bijvoorbeeld om 21.00 uur nog sporten, daar ben ik van afgestapt, want je slaapt dan niet goed in. Nu ga ik vroeger sporten of hou ik het eerder bij wandelen.”

“Zeven à acht uur slaap haal ik doorgaans wel. Ik sta vroeg op, om zes uur. Dat betekent dat ik dus om half elf naar mijn bed ga en meestal lukt dat ook wel. Al heb je het ook niet zelf in de hand. In het begin van mijn carrière heb ik bijvoorbeeld veel gereisd voor mijn werk. Dat was vaak extra vroeg op en laat thuis. Soms moest ik dus slaap inhalen en rekening houden met het tijdsverschil. Dan voel je het belang van slaap nog veel meer.”


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

10 maart 2020
Anderen bekeken ook