Vorige

1 van 811

Volgende
Volgend artikel:

8 op de 10 Belgen is (graag) harde werker

De 5 grootste afleidingen op kantoor?

9 februari 2016
In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn sociale media niet de grootste bron van afleiding op de werkvloer. Traditionele werkonderbrekingen, zoals naar het toilet gaan, koffie- en rookpauzes, kosten nog steeds het meeste tijd.
Tijdverlies

1. Koffie- of rookpauze

Even een koffietje halen voor je aan de volgende taak begint? Een sigaretje roken na die stresserende vergadering? We doen het vaker dan we denken.

Tel al die pauzes samen en je komt al snel aan bijna een uur koffie- of rookpauzes per dag!

2. Toiletbezoek

Toiletbezoeken komen volgens het onderzoek van Bamboo HR (bij 1.000 Amerikaanse werknemers) op de tweede plaats wat betreft tijdsverlies. Zeker omdat veel mensen het toiletbezoek ook gebruiken om zich even op te frissen: hun haar fatsoeneren, make-up bijwerken …

Het is voor velen ook de perfecte gelegenheid om even te babbelen met collega’s zonder dat iedereen het kan horen.

3. Keuvelen met collega’s

Je kent ze wel, die collega’s die van bureau naar bureau gaan om de nieuwtjes van de dag te delen. Als het echt de spuigaten uitloopt, kan het voor ergernis zorgen, maar eigenlijk maakt iedereen er zich wel eens schuldig aan.

Vertellen over je weekend of dat nieuwe televisieprogramma, opvoedingstips uitwisselen met andere ouders, roddelen over collega’s of klanten… Het hoort erbij. De gesprekken kunnen nu eenmaal niet 8 uur per dag over het werk gaan.

4. Privé-aangelegenheden

Werk en privé lopen meer en meer door elkaar. Werknemers checken in het weekend hun werkmails, gaan ’s avonds naar netwerkevents …

Omgekeerd sijpelt het privéleven ook meer en meer binnen op de werkvloer. We bellen, sms’en of e-mailen met familie en vrienden, we plannen vakanties via het internet, doen aan online shoppen …

Maar we zijn wel plichtsbewust. Volgens het onderzoek van Bamboo HR probeert meer dan de helft van de werknemers deze verloren tijd in te halen door overwerk of thuiswerk. Bijna 40% van de ondervraagde werknemers werkt om deze reden zelfs dagelijks een half uurtje langer.

5. Sociale media

Het gebruik van sociale media (niet-werkgerelateerd) komt zeker niet op de eerste plaats van afleidingen op het werk, zoals je kan zien. 68% van de werknemers vindt trouwens dat persoonlijk gebruik van sociale media moet kunnen als pauze op het werk (binnen bepaalde perken). Toch is het een van de grootste afleidingen waarop werkgevers zich vaak focussen. Wees dus voorzichtig.

Elk uur van de dag je Facebook-profiel updaten is niet aan te raden, zeker niet als er zich collega’s onder je Facebook-vrienden bevinden.

Minder productief?

Betekenen al die afleidingen dan een productiviteitsverlies voor het bedrijf? Niet noodzakelijk. Een vijfde van de ondervraagden geeft aan dat ze na een kleine pauze zelfs productiever werken. Het gaat dan voornamelijk om de meer traditionele afleidingen: koffiepauzes, keuvelen met collega’s … Evenwel vinden evenveel ondervraagden dat de afleidingen hun productiviteit wel negatief beïnvloeden. Interessant is dat het hier dan net gaat om de ‘digitale’ afleidingen, zoals sociale media en internetgebruik.

Nog een belangrijke vaststelling: uit het onderzoek blijkt dat het vooral het hoger management is dat tijd verliest door zowel traditionele als digitale afleidingen. Het is net dat hoger management dat in bepaalde bedrijven beslist om het gebruik van sociale media aan banden te leggen.

(mr) – Bron: Bamboo HR / Intermediair.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15319 andere jobs