Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Aan het opbranden? 7 signalen én de oplossingen

De 10 meest rustgevende bureaus

18 januari 2012
Heb jij last van stress op het werk? Dan moet je misschien eens beginnen met het opruimen van je eigen bureau. Een ‘clean desk’ brengt immers rust, aldus ‘time management’-goeroe David Allen.
Zen bureau

Lijkt het je onmogelijk om een leeg bureau na te streven? Wij helpen je graag op weg met de volgende 3 stappen ...

  1. Plaats een ‘IN’-bakje op je bureau. Of beter: kies een lade in je kast die voortaan dienst zal doen als ‘inbox’ voor al je taken. Stapel vervolgens alle papieren en dossiers die momenteel op je bureau slingeren op en leg deze stapel in je ‘IN’-bakje of –schuif.
     
  2. Werk alles in je ‘IN’-lade systematisch af, zonder een taak over te slaan, of een dossier terug op de stapel te leggen. Je opties: gooi iets gewoon weg, delegeer de taak, klasseer, doe het meteen of noteer de taak op een ‘to do’-lijst om later te doen. Als een taak slechts 5 tot 10 minuten in beslag neemt, doe je ze best meteen.
     
  3. Herhaal bovenstaande procedure elke dag opnieuw. Je zal zien: telkens je ‘IN’-bakje leeg is, ligt voor je de perfecte ‘clean desk’, waarvan je altijd al gedroomd hebt. De taken die op je ‘to do’-lijst belanden, leg je vanzelfsprekend NIET op je bureau. Deze bewaar je best in een tweede bakje of lade. Dit is je ‘actie’-stapel, die je ook dagelijks probeert te verwerken en tracht te herleiden tot nul.

Je zal zien: wie slechts taak per taak afwerkt en ernaar streeft zijn ‘IN’-bakje naar de avond toe leeg te maken, zal veel minder stress ervaren en als vanzelf meer georganiseerd te werk gaan.

In de vuilbak!

Het is natuurlijk ook belangrijk om geen overbodige apparatuur, kantoorbenodigheden of andere dingen te laten rondslingeren. Lege koffiebekers, snoepverpakkingen of een vergeten appel zijn absoluut ‘not done’ en horen niet op je bureau. Daar heb je een afvalemmer voor.

Voorts kan je bepaalde spullen – zoals een nietjesmachine of plakband – beter in je lades bewaren. Daar dienen ze ook voor.

En ja, voor je het weet, ziet jouw bureau er binnenkort als volgt uit ...

De 10 meest Zen bureaus

Geef toe: bovenstaande bureaus zien er veel rustgevender uit dan de volgende tien ...

10 bureaus hoe het NIET moet

(kv) – Bronnen: froot.nl / zen-productivity.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16154 andere jobs