Thuiswerken
Vorige

1 van 289

Volgende

Dankzij corona voelen we ons beter in onze job

Gelukkige man aan het werk in thuiskantoor
Nooit eerder was de afstand tussen collega’s zo groot. Letterlijk dan toch, want ondanks al dat telewerk voelen we ons meer thuis op het werk. Sterker nog: pesterijen en seksuele intimidatie komen nu zelfs minder vaak voor. Het coronavirus heeft dan toch ook een voordeel…

Thuiswerk is sinds de wereldwijde pandemie het nieuwe normaal. Maar snakken we niet allemaal terug naar kantoor? Om de voeling met het bedrijf en het team niet nog meer te verliezen? Niet per se. Uit een Nederlands onderzoek van Motivaction blijkt dat we het behoorlijk naar onze zin hebben in ons thuiskantoor.

Corona of niet, negen op de tien werknemers vindt het sowieso belangrijk om zich thuis te voelen op het werk. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen zich daarom ook effectief goed voelt in zijn of haar job. Twee op de tien werknemers zegt zich niet helemaal thuis te voelen onder collega’s. Maar volgens een tiende heeft de coronacrisis daar wel een goede invloed op gehad. Acht procent vindt het tegenovergestelde.

Doe de test: 20 signalen dat jij de juiste job hebt

Minder schroom, meer begrip

Ook binnen een team zijn veel werknemers meer op hun gemak. Veertien procent vindt dat de teamspirit sinds corona alleen maar verbeterd is. Een tiende kan sinds maart ook meer zichzelf zijn op het werk.

Het zal je misschien verbazen, want nooit eerder was de afstand tussen collega’s zo groot. Maar de reden is simpel: als er iets verdwijnt wat vroeger heel normaal was, ga je het meer waarderen. Bovendien is het coronavirus een gelijkmaker, want iedereen kan ziek worden, dus zit iedereen in hetzelfde schuitje. Dat maakt dat we sneller durven toegeven als het wat minder gaat. Er is minder schroom en meer begrip, en dat voelt veilig.

Het gaat maar door

Dat zie je ook terug in de cijfers. Een tiende van de werknemers heeft het gevoel dat het bespreken van onderwerpen sinds het begin van de coronacrisis is verbeterd, en dat de eigen inbreng ook serieuzer wordt genomen. Ook pesterijen en seksuele intimidatie komen veel minder voor, wat het veilige gevoel op het werk alleen maar groter maakt.

Lees ook: Is (permanent) thuiswerken de toekomst?

Al valt pesten en seksuele intimidatie bijna niet weg te denken op de werkvloer. Zelfs in tijden van corona voelt niet iedereen zich veilig in zijn job. Zeven procent van de respondenten geeft wel aan dat het pesten is afgenomen sinds maart, maar ruim zestig procent zegt dat er nog altijd evenveel gepest wordt als voordien.

Maar liefst dertien procent van de werknemers kreeg ooit te maken met seksuele intimidatie. Dan gaat het om evenveel mannen als vrouwen. Slechts zeven procent van de respondenten zegt dat seksuele intimidatie sinds de pandemie minder voorkomt. Op dat vlak is er dus nog wel wat werk aan de winkel.

Lees ook: Hoe omgaan met een angstcultuur op je werk?

(dt/em) - Bronnen: Intermediair en AD.nl

15 januari 2021
Anderen bekeken ook