Evenwicht werk-privé Vorige

1 van 798

Volgende

Daarom is onderweg werken geen evidentie

Laptops, tablets en smartphones maken het makkelijker voor pendelaars om tijdens hun reistraject al bezig te zijn met hun werk. Toch motiveren de reisomstandigheden de productiviteit niet.

7 april 2015

Delen

Hoewel pendelaars door de snelle technologische ontwikkelingen steeds meer in staat zijn om tijdens hun woon-werkverkeer al arbeid te verrichten, bemoeilijken de reisomstandigheden dit nog vaak.

Praktische problemen

Het zijn vooral praktische problemen, zoals een gebrek aan ruimte of geluidshinder, die het werken bemoeilijken en mobiel werken minder aantrekkelijk maken.

Wanneer er bij de ondervraagden werd gepolst naar de hoofdredenen om niet te werken op de trein, in de luchthaven of op het vliegtuig, kwamen de onderzoekers tot de volgende conclusie:

  • Hinder op de trein : 55% plaatsgebrek, 23% lawaaihinder.
  • Hinder op de luchthaven : 39% plaatsgebrek, 47% lawaaihinder.
  • Hinder aan boord van het vliegtuig : 71% plaatsgebrek, 16% lawaaihinder.

Liever met de auto

Volgens een onderzoek van de Loughborough University en de University of Sheffield wordt het belang van het openbaar vervoer overschat als het gaat om werken tijdens het pendeltraject. De auto is nog steeds het vervoersmiddel waarin het meeste werk wordt verzet. Maar liefst 44% van hun ondervraagden zou op de parking van een benzinestation langs de autostrade werk verrichten en 22% zou voor het werk bezig zijn in het restaurant van een benzinestation.

De andere favoriete pendelwerkplekken zijn dan toch nog de trein (42%), gevolgd door de luchthaven (29%) en dan pas het vliegtuig (13%).

"Het gebruik van het openbaar vervoer wordt vaak gepromoot met de argumentatie dat de pendelaars tijdens de verplaatsingen al arbeid kunnen verrichten of een andere nuttige activiteit kunnen plannen," verklaart onderzoeker Donald Hislop. "Het onderzoek toont echter aan dat de praktische reisomstandigheden een nuttige activiteit vaak bemoeilijken."

(sjv) - Bron : Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?