Crisis doet sollicitanten liegen

13 maart 2009
Door de slabakkende economie willen sollicitanten zich wat te veel van hun beste kant laten zien, en die ziet er niet altijd zo mooi uit.
student liegt

Maar liefst driekwart van de cv's die eind 2008 verstuurd werden, bevatten leugens. Het afgelopen jaar is het aantal onwaarheden met bijna een zesde toegenomen. Dat brengt onderzoek van The Risk Advisory Group aan het licht.

Vooral over functietitels wordt er nogal wat afgejokt. Meer dan de helft liegt zelfs over zijn volledige arbeidsverleden. Zo verklaarde een kandidate dat zij vier jaar bij een bank had gewerkt. Achteraf bleek dat zij er maar twee kortere periodes aan de slag geweest was. De tweede periode werd ze ontslagen omdat ze getracht had geld te stelen van de rekening van een klant.

Maar het meest wordt er gelogen over de opleiding. Meer dan een vijfde van de kandidaten neemt het op dit vlak niet zo nauw met de waarheid. Een kandidate voor een functie bij een olie- en gasfirma legde bijvoorbeeld een kopie voor van een diploma van een topuniversiteit in Kazachstan. Na overleg met de universiteit bleek ze dit nooit behaald te hebben. Het certificaat dat ze voorlegde trok wel heel erg op de diploma's van de unief.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook