Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 892

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Creatiever leren denken? Ga in 'playmode'

denken in playmode
Ben jij weleens jaloers op echte creatievelingen? Van die mensen die altijd out-of-the-box denken en met de gekste – maar ook meest geniale – ideeën komen aandraven? Goed nieuws! Jij kunt ook creatief leren denken. Dat beweert Barbara Tammes in haar boek ‘Playmode. De houding waarin iedereen creatief kan zijn’.

Creatief leren denken door middel van een boek? Jawel. Maar dit is dan ook niet zomaar een handleiding. Het is een playbook dat je leest zoals je zelf graag wilt: van voor naar achter of dwars door elkaar. Voer de oefeningen uit en je komt vanzelf in de juiste flow. ‘De best plek om creatief te zijn is op de veranda van je geest: half buiten en half binnen!’ schrijft Barbara Tammes. En daar zit flink wat waarheid in.

Het belang van creativiteit

Creativiteit heeft ons geholpen te komen waar we vandaag staan. En alhoewel computers en robots héél veel kunnen, zijn ze (voorlopig) nog niet in staat om de creatiefste ideeën te bedenken. Menselijke creativiteit is dus belangrijk. En om de eerste stap te zetten, is het zaak om er minder bang voor te zijn. Met andere woorden: we moeten meer zelfvertrouwen krijgen om creatief te durven denken. Zo wordt het een stuk makkelijker om problemen aan te pakken. En oplossingen te bedenken.

Het allerbeste nieuws? Iedereen is creatief. Want iedereen kan fantaseren, visualiseren, oplossingen bedenken en vindingrijk zijn. Samengevat: creatief zijn is geen talent, maar een houding.

Spelenderwijs

De creatiefste ideeën krijg je in de ‘playmode’. Wanneer je geen besef van tijd of jezelf hebt. Wanneer je ontvankelijk bent voor info en oplossingen die van alle kanten kunnen komen. Hiervoor met je de realiteit wel even pauzeren. Dat betekent dat je tijd moet maken om te ‘spelen’.

Daarnaast is het van belang om je op je gemak te voelen. ‘Het cliché dat je uit je comfortzone moet komen, spreekt dit volledig tegen’, schrijft Barbara Tammes in haar boek. ‘Heel wat mensen denken dat je zomaar vanuit het niets creatief moet zijn. In vergaderingen, bijvoorbeeld. Maar dat is net zo moeilijk als verspringen vanuit stilstand.’

4 fasen

Om in de zogenoemde ’playmode’ te komen, zijn er volgens de auteur vier fasen:

  1. Opwarmen is de fase van de ontvankelijke creativiteit: stel je open, wees nieuwsgierig, verzamel info en doe inspiratie op.
  2. Aanlopen is de fase van analytische creativiteit: onderzoek wat de vraag is en bepaal de richting van je denken.
  3. Springen is de fase van de magische creativiteit: geef je over aan de vrije denkruimte en laat de chaos zo lang mogelijk bestaan.
  4. Landen is de fase van de selectieve creativiteit: bekijk, orden, beoordeel en benoem de geschikte ideeën.

Wil jij helemaal losgaan? En zowel inside als outside the box leren denken? De oefeningen van uit het boek helpen je alvast op weg. Vang de vonken en doe er iets mee!

(em)

‘Playmode. De houding waarin iedereen creatief kan zijn’, Barbara Tammes, Uitgeverij Niigh & Van Ditmar, ISBN: 9789038808604

23 november 2020
Anderen bekeken ook