Rust

7 oktober 2010
Jos Sanders verkoopt met zijn tandenstokers dan misschien wel het minst spectaculaire artikel van de markt, maar toch is zijn kraam een ware attractie. Eerst schrokt hij de kleverigste toffees, de pezigste stukken vlees naar binnen, om daarna onder luid applaus en gelach zijn vreselijk smerige gebit te reinigen in volle markt. Hoe viezer de demonstratie, hoe meer pakjes tandenstokers hij verkoopt.
Ruth Lasters
Ruth Lasters is leerkracht Frans in Borgerhout. In oktober verschijnt haar tweede roman Feestelijk Zweet.

Maar meer nog dan van het succes van zijn act, geniet Jos van de eenvoud van zijn product, dat in schril contrast staat met de hoogst complexe röntgenapparaten die hij eerst verkocht aan tandartspraktijken.

Kaakbeenderen van huismoeders, ministers en gangsters zijn gefotografeerd met apparatuur die Jos wereldwijd heeft aangeprezen, zonder het wonder der röntgenfotografie ooit tot in de details te hebben begrepen. Bang dat zijn onwetendheid daaromtrent aan het licht zou komen bij een of andere doortrapte klant, schakelde hij eerst over op sterilisatiemachines voor tandartsinstrumenten met duizelingwekkend veel componenten waardoor hij al snel verkoos om toch maar speekselafzuigslangen te verkopen, waar echter zoveel verschillende reinigingsproducten voor bestonden, dat hij de namen ervan aldoor door elkaar haspelde, waarna hij uiteindelijk hét artikel vond dat hem de ultieme beroepsrust schonk: staafjes van berkenhout ter bevordering van de mondhygiëne, waar verder helemaal niets over te weten of te vertellen valt.

Als zijn tandenstokeract wat van zijn glans heeft verloren op de markt, besluit Sanders om het wat interactiever aan te pakken. Voortaan laat hij de toeschouwers beslissen welk kleverig voedsel hij zal eten om de efficiëntie van zijn koopwaar aan te tonen. Mensen reiken hem pas gekochte karamels of plakjes charcuterie aan en wedden met elkaar hoeveel seconden Jos erover zal doen om zijn glazuur weer volledig zichtbaar te maken. De attractie herleeft, Sanders’ opbrengst stijgt enorm. Tot hem een ogenschijnlijk onschuldige bonbon wordt toegestopt en hij zijn mond al gauw nog slechts kan openen door aan zijn onderkaak te snokken. Dan pas herkent Jos de kerel die hem de toffee gaf als zijn oud-collega-vertegenwoordiger, gespecialiseerd in vulmiddelen of tandartscement. De omstanders deinzen achteruit terwijl Jos een vreselijk geknars hoort opstijgen tussen zijn lippen en een brokkelig gevoel gewaarwordt op zijn tong, waarna het zwart wordt voor zijn ogen.

Als hij dagen later bijna tandeloos en volkomen tilt geslagen op een behandelstoel ligt, somt hij alle mogelijke informatie op over de toestellen om zich heen, flarden van de verkooppraatjes uit zijn vroegere carrière. Wanneer de tandarts eindelijk aan de mal voor de prothese kan beginnen, is deze zo nerveus door Jos’ gemompel, dat de voortanden van het uiteindelijke kunstgebit ietwat te groot zullen uitvallen.

Zo nu en dan wordt Sanders nog steeds gezien op de markt, schichtig door de massa lopend, met een tandenstoker in de mond geklemd, als een bever die hout afklooft voor een zoveelste dam.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16887 andere jobs