Overstock

21 januari 2010
Er zijn collega’s die de laatste twintig jaar almaar harder zijn gaan werken, weet Patrick.
Ruth Lasters
Ruth Lasters is leerkracht Frans in Borgerhout. In 2007 won ze met haar roman Poolijs de Debuutprijs.

Er zijn er bij die hun hoeveelheid werk elke dag bewaken als een hoop loodzware knikkers, waar zij geen enkele willen zien bijkomen, noch ook maar één van willen zien verdwijnen.

En er zijn er zoals Patrick die steeds minder gaan werken, zonder dat het opvalt uiteraard. Een hele opgave is dat, die veel meer creativiteit vereist dan de échte dagtaak, weet Patrick. Bovendien apprecieert niemand het kundig ontvluchten van arbeid, wat het ronduit tot een labeur maakt, tot het hardste labeur van heel de werkvloer vaak, dat lijdt geen twijfel.

Terwijl het klantenbestand van de serviceverkoper links van hem, de afgelopen jaren is verdubbeld, is dat van Patrick steeds gekrompen. Eerst is hij gestopt met het opvolgen van offertes en daarna is hij fictieve klantenbezoeken beginnen afleggen.

Geregeld gaat hij ‘s namiddag zogezegd batterijen of zo aanprijzen bij firma X, maar in werkelijkheid gaat hij tooghangen bij ‘Bij Zatte Joséanne’. Zatte Joséanne is in het echt broodnuchtere Rita die hem altijd graag helpt bij het opstellen van zijn verzonnen bezoekrapport. Ondertussen heeft zij voor elke firma die hij regelmatig fictief bezoekt, een voorbeeldverslag achter haar toog liggen dat zij dan enkel samen nog wat moeten aanpassen.

Uiteindelijk blijft er nog maar één echte klant over: een exportbedrijf dat Patricks vereiste jaarrendement keer op keer verzekert. Tot deze firma failliet blijkt en Patrick nul euro inkomsten dreigt binnen te halen op het eind van de maand, waardoor al zijn fake klantenbezoeken van de afgelopen jaren zullen uitkomen.

Terwijl hij zich in paniek naar Bij zatte Joséanne haast, ziet hij al zijn verzonnen bezoekrapporten in een windhoos achter zich aan cirkelen. Maar eenmaal aangekomen, zegt nuchtere Rita: ‘De oplossing is anders simpel. Word uw eigen klant. Ge moogt hier in de garage alles stockeren. Alles wat ge moet doen, is een bedrijf oprichten en een serieuze bestelling plaatsen en petoempats! : alles is weer in orde voor de komende maand en daarna kunt ge dan een échte nieuwe klant zoeken.’

‘En wie gaat die bestelling betalen?’‘Ah, gij natuurlijk,’ lacht Rita. ‘Ge hebt toch wat spaargeld. En daarna verpatst ge al die aankopen weer.’

Ten einde raad richt Patrick de eenmanszaak ‘Overstock’ op en bestelt voor twintigduizend euro - zo goed als al zijn spaargeld – aan heftruckonderdelen: een vorkenbord, een binnenmast en een nieuwe pompmoter.

Daar komt de leverancier eindelijk aangereden en voor het eerst in dagen lukt het Patrick weer om rustig te ademen. Tot niet alleen een kerel in overall, maar ook een man in pak de vrachtwagen uitstapt: Patricks baas die met een kistje wijnflessen de garage naast het café binnenstapt.

‘Patrick, wat doe jij hier? Ik wou dit nieuwjaarsgeschenk persoonlijk afgegeven aan onze nieuwste klant, de baas van Overstock,’ waarop één van de ladderzatte stamgasten roept: ‘Maar dat is de baas van Overstock. Patron Patrick himself.’

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16148 andere jobs