Nascholing

26 november 2010
Ook nu is Yves Theys weer de nar van de nascholingen, de pineut die nog snel voor het jaareinde de verplichte bijscholingen moet gaan volgen. Vaak blijkt de zure adem van de cursist naast hem doordringender dan de stem van de docent vooraan. Dan weer lijkt het of de cursus eeuwig zal duren en dat alleen de enkeling die een astronomisch getal uit de powerpointpresentatie kan onthouden, het lokaal ooit zal mogen verlaten.
Ruth Lasters
Ruth Lasters is leerkracht Frans in Borgerhout. Onlangs verscheen haar tweede roman Feestelijk Zweet.

Als hij in een interactieve nascholing een hysterische zwangere dame moet spelen, besluit hij om naar de volgende cursus zijn kat te sturen en een vals aanwezigheidsattest in te dienen, gemaakt op zijn pc. Zo trots is hij op het resultaat, dat hij ook zijn collega’s wil laten genieten van zijn kunde en al gauw zet hij een heus handeltje in valse aanwezigheidsattesten op, of in illegale vrije tijd. Door zijn formulieren kunnen werknemers immers ontspannendere oorden opzoeken dan het duffe conferentiezaaltje waarin zij anders uren verblijven.

Hij opent een mailbox waar men – tegen een prikje – een bestelling kan plaatsen en niet veel later stromen er zelfs aanvragen voor valse attesten binnen van mensen uit andere firma’s. Een rendabele en zorgeloze bijverdienste is het, tot hij gecontacteerd wordt door B. Lobben, een paniekerige servicemanager van een ander bedrijf die al zo vaak gebruik heeft gemaakt van Theys’ extra-vrije-tijd-formule dat zijn baas eist dat hij al zijn – zogezegd – verworven kennis nu doorgeeft aan zijn collega’s via een interne bijscholing.

Lobben dreigt ermee Theys’ frauduleuze formulierenhandeltje aan het licht te brengen bij alle directies van de provincie, tenzij deze in zijn plaats de cursus ‘Nieuwe visie over groepsdynamica’ komt geven.

Theys koopt voor een fortuin cursussen over groepscohesie en vat ze, na avonden studeren, samen tot een flitsende presentatie. Over de nieuwe visie over groepsstructuren die van hem wordt verwacht, kan hij echter geen informatie vinden waardoor hij die cursusstof zelf moet verzinnen, wat hem nog eens twee weekends kost.

Tijdens de nascholing in Lobbens bedrijf, voelt hij zich door al die veeleisende gezichten om zich heen nog veel benauwder dan vroeger als cursist. Al bij de derde powerpointslide krijgt hij een black-out, waarna hij het pakje aanwezigheidsattesten in de lucht houdt, schreeuwend dat hij ze nu al uitdeelt en dat blijven tot het einde dus geenszins noodzakelijk is . ‘Geenszins!’ Minutenlang blijft hij zo staan, lijkbleek met die formulieren wapperend, tot de eerste deelnemer een blad uit zijn hand trekt en de zaal verlaat, een tweede, een derde, een tiende, tot alleen nog Lobben er zit en de assistent-manager. Lobben kookt van razernij, maar de assistent-manager roept applaudisserend: ‘Pal erop, man! Inderdaad vernieuwend en dé methode om de kracht van groepsdruk aan te tonen. Afgaand op het moment waarop elk personeelslid de zaal heeft verlaten, kan men bijna alle verschillende groepsrollen in kaart brengen. Top! Mag ik een evaluatieformulier?’

(Ruth Lasters) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16658 andere jobs