LSD

'Patrick…'
'Patriek, je spreekt het uit als Patriek.'
'Pardon, Patriek. We hebben je prestaties van afgelopen jaar even doorgenomen.'
'We?'
'Pardon?'
'Wie zijn 'we'? Je zit hier alleen tegenover me. Wie zijn 'we'? "We hebben je prestaties doorgenomen", zei je.'
Thomas Blondeau
Thomas Blondeau werkt voor het Leids Universitair weekblad Mare. In 2006 debuteerde hij met zijn roman Ex.

Al dagen zag ik tegen het gesprek op. Mijn werkgever verplicht me om elk jaar een ‘Resultaat en Ontwikkelingsgesprek’ te hebben met al mijn ondergeschikten. De zogeheten ROG’s dienen als evaluatiemiddel voor de hogergelegen echelons. En als ik iemand wil ontslaan, dan moet ik zorgvuldig een dossier opbouwen. Slechte cijfers tijdens het ROG zijn daarbij een doorslaggevende factor. Dat betekent dat als ik vermoed dat ik over vier jaar een enorme hekel ga krijgen aan een werknemer, ik maar beter preventief slechte cijfers kan beginnen geven. Voor je een ambtenaar kunt ontslaan, moet er flink wat papierwerk verzet zijn.

Er waren al een tijdje problemen met Patriek. Hij kwam steevast een uur te laat opdagen. In vergaderingen bestond zijn enige bijdrage uit zuchten. Ongeacht de hoeveelheid werk die verplaatst moest worden, verliet hij het pand om kwart voor vijf ‘want dan kon hij zijn trein nog halen’.

En zijn collega’s haatten hem. Niemand wilde met hem samenwerken. Hij wist kopieermachines te ontregelen door er simpelweg naar te kijken. En medewerkster S. wist tijdens haar ROG te vermelden dat hij weleens sites bezocht die onmogelijk met zijn werk te maken konden hebben. ‘Hoe zou je zelf het afgelopen jaar evalueren?’ begon ik met een hoopvolle glimlach. Een glimlach die ik oefen op garagehouders waar ik mijn total loss wrak naar toe laat slepen.

'Het afgelopen jaar?' vroeg Patriek.
'Ja, het afgelopen jaar', zei ik. Ik was namelijk op ROG-cursus geweest. En daar had ik de LSD-techniek geleerd. Die techniek stond voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Je moest ook Herhalen en Spiegelen had ik geleerd. Maar HSLD bleef niet echt hangen als letterwoord. Met Patriek was ik dus nog maar in fase 1.
'Het afgelopen jaar', begon hij.    

Ik knikte bemoedigend. 'Het afgelopen jaar.' Mensen horen graag hun eigen woorden.
'Wat begrijp je onder het afgelopen jaar?' zei Patriek en krabde aan een Tipp-Ex-vlek op zijn mouw. Wie gebruikt er nu nog Tipp-Ex? Hij rook er een beetje naar.
'Wat denk je dat ik onder het eerste jaar versta?'. Dit was het spiegelen.
'Is dat het kalenderjaar of het jaar dat gevolgd is op het laatste voortgangsgesprek?'
'Euh… Zit daar veel verschil tussen? Vooruit, sinds het laatste gesprek. Ik heb hier het verslag liggen. 'Patriek is zich bewust van zijn verminderde productiviteit maar neemt zich voor snel weer op zijn oude niveau te zitten.' Vind je dat dat gelukt is?'
'Ja.'
'Ja?' Nu moest ik doorvragen. 'Waarom denk je dat?'
'Omdat mijn productiviteit weer op het oude niveau is.' Hij krabde weer aan zijn mouw.   

'Patriek, dat is het niet.'
'Waarom niet? Kun je dat voor me samenvatten?' Patriek lachte zijn gebleekte tanden bloot. 'Ik heb die LSD-cursus ook gehad. Toen ik jouw baan had.'
'Samenvatten? Ik neem de aanbeveling van verleden jaar over. Is dat GVD LSD genoeg voor je, Patrick?'  

25 februari 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook