Bank

24 november 2011
Enkele jaren geleden haalde ik me het in het hoofd dat ik misschien maar eens bij een bank moest solliciteren. Ik krijg wel vaker van die ingevingen, zonder dat ik zeker weet vanwaar ze komen, laat staan of ze überhaupt ergens op slaan. Die ideeën zijn meestal ook heel hardnekkig, zodat ik een week later al ’s ochtends vroeg stond aan te schuiven voor een selectiecentrum aan de Brusselse haven.
San F. Yezerskiy
San F. Yezerskiy combineert een voltijdse job in de Vlaamse film met een prille carrière als zelfstandig schrijver.

Binnen kreeg ik vrijwel onmiddellijk een IQ-test onder de neus geschoven. Toen daaruit bleek dat ik alle cijfers kende en een driehoek van een vierkant kon onderscheiden, mocht ik door naar de volgende ronde. Helaas hield het daar ook op: een rollenspel dat mijn communicatieskills moest testen, bracht aan het licht dat ik te veel naar de andere kandidaten luisterde en te weinig mijn eigen mening probeerde door te drukken - een probleem waarvan ik vandaag nog steeds last heb tijdens volledig verzonnen discussies over bedrijven die niet eens bestaan. Als enige van mijn groep werd ik bedankt en op straat gezet. Om de pijn te verzachten kreeg ik twee filmtickets mee, waarmee ik tweemaal op mijn eentje naar een Woody Allen-film ben gaan kijken. Ik ga graag alleen naar Woody Allen-films. Die geven mij tenminste anderhalf uur lang het gevoel dat ik mij in het leven met de juiste dingen bezighoud.

Toen ik afgelopen week het journaal zag, waarin precies hetzelfde werd verteld als een dag of twee maanden eerder, dacht ik aan die ochtend terug. Ik probeerde mij voor te stellen hoe mijn leven er nu zou uitzien als alles net iets anders was gelopen. Het enige dat ik kon bedenken was dat ik dit jaar volledig gedegouteerd ontslag zou hebben genomen, om voor altijd uit de financiële wereld te verdwijnen.

Ik wil niet insinueren dat elke modale bankklerk mee verantwoordelijk is voor de crisis waar wij nu inzitten, maar zelf zou ik intussen allang niet meer kunnen meedraaien, op welke manier dan ook, in een systeem dat zonder scrupules zichzelf en hele landen ten gronde heeft gericht. Een systeem waarin de marktwaar compleet onvatbaar is geworden sinds iemand heeft bedacht dat er een paar centen konden worden verdiend door computers onophoudend monsterbedragen te laten overschrijven van de ene rekening op de andere.

Ik bezit geen aandelen. Ik verdien te weinig om een huis te kunnen kopen, dus zal er met mijn hypotheek nooit worden gegokt. Ik heb wel wat spaargeld, maar dat bedraagt niet méér dan het brutomaandloon van zij die hun lach nauwelijks kunnen inhouden wanneer ze ons op de televisie komen verzekeren dat ons kapitaal volledig gewaarborgd wordt door een bijna failliete overheid. Ik sta zo ver buiten de bankwereld als praktisch haalbaar is, maar toch is haar invloed voelbaar in alles wat ik doe. Misschien is die afwijzing van jaren terug het beste dat mij ooit is overkomen. Nu hoef ik ’s nachts alleen maar wakker te liggen van onzekerheid over de toekomst, en niet van een allesverterend schuldgevoel.

(sfy) 

Aanbevolen jobs