Ontslagen worden Vorige

1 van 180

Volgende

Collectief ontslagen en 'vrij van prestaties': kan ik intussen elders werken?

Het is niet verboden om meerdere arbeidscontracten te hebben en dus twee of meer jobs tegelijk uit te oefenen. Maar dit moet haalbaar zijn. In de praktijk is het onmogelijk om tot 16 uur bij werkgever A te werken terwijl je uren bij werkgever B om 14 uur beginnen te lopen.

23 december 2009

Delen

aan het werk

Als je vrijgesteld wordt van prestaties bij een werkgever blijf je daar in dienst - en word je verder betaald - maar hoef je geen arbeidsprestaties te leveren gedurende een bepaalde periode. Aan de slag gaan bij een andere werkgever levert in die periode dan ook geen enkel praktisch probleem op. Dit kan in principe ook niet beschouwd worden als een tekortkoming die een geldige reden kan zijn voor een ontslag.

Geheimhoudingsplicht

Je mag echter niet uit het oog verliezen dat je, terwijl je door een arbeidsovereenkomst met een werkgever verbonden bent, geen concurrerende activiteiten mag uitoefenen. Tijdens de periode van vrijstelling van prestaties mag je dus niet bij een concurrent van je werkgever gaan werken. Daarnaast heb je ook een geheimhoudingsplicht die trouwens ook nog na het einde van je arbeidsovereenkomst geldt. Dit houdt in dat je geen gebruik mag maken van vertrouwelijke informatie (klantenbestanden, zakengeheimen …) bij de werkgever waarbij je gedurende je periode van vrijstelling van prestaties tewerkgesteld wordt. Doe je dit wel, dan kan dit beschouwd worden als een ernstige inbreuk op je verplichtingen als werknemer, met een ontslag om dringende reden tot gevolg en eventueel zelfs de betaling van een schadevergoeding.

Om alle problemen te vermijden, is het aan te raden duidelijke afspraken te maken met je werkgever. Hoelang zal de periode van vrijstelling van prestaties duren? Wanneer worden er vakantiedagen opgenomen? Wat gebeurt er met het bedrijfsmateriaal dat je eventueel thuis nog liggen hebt?

Verbind je bij je nieuwe werkgever ook niet langer dan dat de periode van vrijstelling van prestaties duurt. Stel hem dus voor om een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur op te maken. Zo kan je gemakkelijk je oude job weer oppikken wanneer de periode van vrijstelling van prestaties afloopt.

in samenwerking met Securex

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?