Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 546

Volgende

Chemie en life sciences hebben nood aan jong talent

De farmaceutische groep Sanofi dat 300 miljoen investeert in de Genzyme-fabriek in Geel en een honderdtal extra jobs creëert, het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai dat een nieuwe plant neerpoot in Zwijndrecht goed voor 70 extra jobs, Soudal in Turnhout dat net een nieuw magazijn heeft geopend en nog investeert in extra productiecapaciteit... Het zijn een voor een investeringen die het geloof in de sector illustreren.
“De inbreng van mensen uit verschillende domeinen is verrijkend.” (Bart Heyvaert, Group HR manager Soudal)

In de chemie-, kunststoffen- en farmasector werden de voorbije twee jaar 1.400 nieuwe jobs gecreëerd. Dat er nood is aan jong talent illustreert de Jobbarometer die sectorfederatie essenscia vorig jaar bij meer dan honderd bedrijven uit de sector uitvoerde. In België waren er meer dan 1.000 openstaande vacatures, waarvan 550 in Vlaanderen.

Investeringen

Zeker ook in de provincie Antwerpen zien bedrijven zich daarmee geconfronteerd. Er is niet alleen de chemiecluster in de haven van Antwerpen, ook in de Kempen en langs de rijksweg in Puurs concentreren zich heel wat ondernemingen uit de sector die voortdurend op zoek zijn naar nieuw bloed. Soudal in Turnhout, producent van siliconen, mastieken, lijm, PU-schuimen en vele andere producten voor de bouw, industrie en doe-het-zelf, is een mooie illustratie van het geloof in eigen kunnen en sterkte van de sector in eigen land.

“Met onze producten zijn we uitgegroeid tot een wereldspeler, maar we zijn nog steeds een Belgisch bedrijf pur sang. Tien jaar geleden waren we alleen nog maar aanwezig in West-Europa en bij uitbreiding in heel Europa. Nu hebben we vestigingen wereldwijd, maar we blijven investeren in België, in Turnhout. In maart hebben we hier nog maar net een nieuw magazijn geopend en we investeren ook nog verder in extra productiecapaciteit”, zegt Luc Thys, directeur marketing en R&D.

Die investeringen in Turnhout zijn goed voor een jaarlijkse jobaangroei van 5 tot 7%. “We geloven in de ontwikkeling van mensen en middelen en zijn, ook in moeilijke tijden, daarin blijven investeren. Je moet durven investeren in innovatieve producten. We investeren trouwens niet alleen in de producten op zich, maar ook in de ontwikkeling van nieuwe technologieën om producten te creëren zoals naar duurzaamheid en lage emissie toe. Dat biedt dan weer opportuniteiten voor anderen die zich hiermee bezighouden”, stelt Luc Thys.

Nood aan creatieve mensen met technische achtergrond

De innovatiedrang en wil om te investeren, resulteert in een continu aanbod van vacatures, zowel op technisch als commercieel en grafisch vlak. Want de sector kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan profielen. Vooral de technische functies zijn een zorg. Ook bij Soudal.

“Wij zijn altijd op zoek naar jong talent, in alle mogelijke richtingen. Want je hoeft niet uitdrukkelijk een chemische achtergrond te hebben”, benadrukt Group HR manager Bart Heyvaert. “Er is in het algemeen nood aan creatieve mensen met een technische achtergrond die zelf ideeën kunnen uitwerken. Dat kunnen evengoed mensen zijn uit een bouwkundige of elektrotechnische richting. Dat er mensen mee aan boord komen die in andere domeinen thuis zijn, maakt het net zo verrijkend om nieuwe ideeën en inzichten in te brengen.”

“We moeten nu blijven investeren om binnen vijf jaar al verder te staan dan wat de verwachtingen zijn”, zegt Luc Thys.

(br) 

11 mei 2017
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook