Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

Checklist: verdien jij genoeg?

Verdien jij genoeg
Als het over geld gaat, mag het altijd wat meer zijn. Maar wanneer is genoeg daadwerkelijk genoeg? En te weinig wel écht te weinig? Dit is de ideale checklist om te achterhalen of het tijd is om aan de onderhandeltafel te gaan zitten.

Eerlijk is eerlijk, er zijn maar weinig mensen die ‘nee’ zeggen tegen een hoger loon. En terecht, want geld is belangrijker dan we soms durven toegeven. Je moet er niet alleen je rekeningen mee betalen, maar het geeft je evengoed een gevoel van waardering. Als je het gevoel hebt dat je genoeg verdient, ga je met plezier naar je werk. Tegelijk kan het ontzettend ontmoedigend zijn als je niet krijgt wat je verdient. Benieuwd of je loon voldoende is?

Het Salariskompas van Jobat

Durf je een collega niet naar zijn of haar loonstrookje te vragen? Je bent niet alleen. Het is nog steeds een van de grootste taboes ter wereld. Zonde, want het loon van je gelijke is de ideale maatstaf om te weten te komen of je wel genoeg verdient. Gelukkig komt Jobat to the rescue, want met het Salariskompas kom je in slechts enkele klikken te weten of je niet moet onderdoen voor collega’s. Teleurstellend resultaat? Dan heb je meteen een sterk argument om naar je baas te stappen.

Extra: Een pleidooi om salarissen transparanter te maken

Junior of senior?

Ben je een van de anciens op de werkvloer? Dan is je kennis bijna onmisbaar. Je loon zal in de loop der jaren wel wat omhoog zijn gegaan, maar als je nog nooit om een flinke opslag hebt gevraagd, wordt het weleens tijd. Ervaring is haast onbetaalbaar.

Ontdek: Welke factoren bepalen je loon?

Meer verantwoordelijkheid

Het perfecte moment om je loonstrookje onder de loep te nemen, is wanneer je meer en meer verantwoordelijkheden krijgt. Iedereen weet dat een promotie vaak gepaard gaat met opslag. Maar ook als je takenpakket flink wordt uitgebreid, mag daar iets tegenover staan. Het is leuk dat je baas je vertrouwt, maar een passende beloning is nóg fijner.

Deel in de winst

Heeft het bedrijf waarvoor je werkt een geweldig jaar achter de rug, mede dankzij jou? Dan mag je delen in de winst! Als je je baas zwart op wit kunt bewijzen dat je een wereld van verschil maakte – meer verschil dan je collega’s – dan willen ze je ongetwijfeld niet snel kwijt. Hoe ze je kunnen houden? Met een mooie bonus of opslag natuurlijk.

CHECK: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

Mannen vs. vrouwen

Vrouwen, opgelet! De laatste decennia zijn er serieuze stappen gezet om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten, maar er is nog steeds werk aan de winkel. Het is nu eenmaal zo dat vrouwen nog altijd maandelijks gemiddeld 23,1 procent minder verdienen dan mannen, of 84 dagen méér moeten werken om hetzelfde bedrag op hun bankrekening te zien staan. Wees dus niet te snel tevreden. Trek je stoute schoenen aan en confronteer je baas met de realiteit.

Lees ook: Waarom er wel nog sprake is van een loonkloof

Dus … tijd voor opslag? Dan moet je het enkel nog vragen. Dat is best zenuwslopend, maar met een goede voorbereiding komt het sowieso wel goed.

(dt/em) - Bron: Intermediair

19 november 2021
Anderen bekeken ook