Vorige

1 van 242

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

Cash loon binnenkort verboden

10 november 2015
In heel wat sectoren is het de gewoonte om het loon of een deel ervan cash uit te betalen. Maar binnenkort is dat verboden en zal het moeten gebeuren via overschrijving.

Cash loon uitbetalen, het is nog in heel wat sectoren een gangbare praktijk. Denk aan de vlees- en bouwsector, en de fooien in de horeca.

Wijziging wet van 1965

De uitbetaling van het loon van werknemers wordt nog geregeld door een wet uit 1965.

“Werknemers kunnen kiezen of ze hun loon cash dan wel via overschrijving willen ontvangen”, licht Karine Warzecha, juridisch adviseur van SD Worx toe.

Hoog tijd om de regels te moderniseren vond de regering. Op 1 oktober 2015 publiceerde het Belgisch Staatsblad een wet die cash loon verbiedt. Deze wet treedt in werking 1 jaar na haar bekendmaking, dus op 1 oktober 2016.

Meer transparantie en fraudebestrijding

Het doel: meer transparantie en fraudebestrijding mogelijk maken. Zonder duidelijke regels, zijn controles immers moeilijk.

In heel wat sectoren is het nochtans nog altijd de gewoonte om het loon of een deel ervan cash uit te betalen. “Maar hiervoor bestaat geen procedure, het is allemaal gebaseerd op gebruiken en gewoontes. Geen enkele sector in ons land heeft een cao afgesloten om dit formeel te regelen. Daar zal met de nieuwe wet verandering in moeten komen. Sectoren die na 1 oktober 2016 nog cash loon willen uitbetalen, zullen de procedure hiervoor moeten vastleggen in een cao of akkoord. Enkel bedrijven uit sectoren met zo’n akkoord zullen nog cash loon mogen uitbetalen”, vertelt Karine Warzecha van SD Worx.

Vanaf 1 oktober 2016 wordt cash loon uitbetalen dus in principe verboden. De uitbetaling kan dan uitsluitend nog gebeuren door middel van een overschrijving op een bank- of postrekening, een postassignatie of een circulaire cheque.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14937 andere jobs