Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 598

Volgende

Carrièreswitch vanuit Rusland: ‘Hoe mijn job mijn leven veranderde’

18 juli 2016
Anastasiia Kudashova
“Toen ik hoorde dat ik geselecteerd was voor het uitwisselingsprogramma, twijfelde ik geen seconde.” (Anastasiia Kudashova, designmanager UNILIN)
‘En dan vind je de job van je leven’. Voor sommigen is dat eerder ‘de job die hun leven veranderde’. Zoals de Russische Anastasiia Kudashova, van opleiding architecte maar vandaag aan de slag als designmanager in ons land. Ze switchte dus niet enkel van carrière maar ook van land. “Ik hou wel van de rationele Belgische mentaliteit.”

Anastasiia Kudashova is afkomstig van Moskou en werkt als designmanager bij UNILIN, bekend van het Quick-Step merk. Ze is pas 25 en heeft nu al een functie met grote verantwoordelijkheid bij deze wereldspeler in de vloerindustrie.

Anastasiia: “Elke dag probeer ik de meest creatieve en esthetische ontwerpen te maken voor de laminaatcollectie. In mijn job kan ik heel creatief en innovatief zijn. Ik doe vrijwel overal waar ik kom inspiratie op. Meestal haal ik die uit decors of patronen in de natuur of in mijn omgeving. Zo was ik onlangs in Parijs en daar heeft een prachtige deur mij geïnspireerd voor een ontwerp.”

Uitwisselingsprogramma

Anastasiia studeerde architectuur in Moskou. Ze werkte er als hoofdarchitect, maar kreeg de vraag van UNILIN om daar te beginnen als designer. In 2017 kwam ze op de Belgische headquarters van UNILIN terecht via een internationaal uitwisselingsprogramma. Jonge mensen uit verschillende landen worden opgeleid en klaargestoomd in België, om dan hun opgedane kennis en ervaring toe te passen in de buitenlandse vestigingen. “Toen ik hoorde dat ik geselecteerd was voor het uitwisselingsprogramma, twijfelde ik geen seconde. Ik moest dat gewoon doen”, aldus Anastasiia. Alles liep zo vlot in België dat de plannen wijzigden en Anastasiia de kans kreeg om te blijven.

Belgische mentaliteit

Anastasiia leidt nu al anderhalf jaar haar leven in België. Voor de Russische was verhuizen naar België geen grote stap. “Ik pas me gemakkelijk aan. Het was dan ook geen shock om in België te komen wonen”, zegt ze. “Als kind heb ik veel gereisd met mijn ouders. Ik vind culturele verschillen interessant. In België gaan ze bijvoorbeeld in eerste instantie rationeler om met de dingen en wordt dan pas emotioneel gereageerd, in Rusland is dat omgekeerd. Ik hou wel van de Belgische mentaliteit.”

Is dit nu het land van haar dromen of is ze van plan terug te keren naar haar geboorteland? “Momenteel heb ik geen plannen, ik leef van dag tot dag. Ik ben gepassioneerd door m’n job en doe elke dag wat ik graag doe, dat is nu het belangrijkste. En als dat in België blijft, is dat helemaal oké.”

(adl) 

  • Jobs voor design manager

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook