Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 421

Volgende
Volgend artikel:

Wie bij het Wit-Gele Kruis aan de slag gaat, wil vaak nooit meer iets anders: “De waardering en warmte zijn hier enorm”

Carrièreswitch als zorgkundige: 50+ en zin in zorg?

“Het omgaan met mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, vraagt ook heel wat energie van de zorgverlener.” (Bart Vandamme van Familiehulp)
50 worden. Een kantelmoment. En misschien daarom ook hét moment om je loopbaan een nieuwe wending te geven. Bart Vandamme, manager medewerkersbeleid bij Familiehulp, licht toe hoe de opleiding ‘verzorgende/zorgkundige’ daarbij kan helpen. “Grijs is wijs. Ook in onze sector.”

Samen met de VDAB richten jullie een opleiding ‘verzorgende / zorgkundige’ in? Wat leer je tijdens die opleiding?

Bart Vandamme: “Je leert vooral hoe je mensen die het moeilijk hebben kan ondersteunen, zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Je wordt dan ook bedreven in lichamelijke verzorging en huishoudelijke taken (koken, wassen, strijken, ...) Het is een leertraject van 13 maanden, stage inbegrepen. Met het diploma kan je aan de slag in gezinszorg, thuisverpleging of residentiële zorg (woonzorgcentra).”

Nogal wat 50-plussers schrijven zich voor die opleiding in. Wat spreekt ze aan?

“We horen regelmatig dat mensen op zoek zijn naar een job met een maatschappelijke relevantie. Ze willen een job die hun het gevoel geeft dat ze iets voor de samenleving kunnen betekenen. Dat onze cliënten heel vaak hun appreciatie voor het werk van onze zorgverleners uiten, is dan ook een sterke motivatie.

Een niet onbelangrijk pluspunt zijn de leeftijdsgebonden verlofdagen. Hoe hoger je leeftijd, hoe meer vrije dagen je krijgt. Als je 55+ bent, zijn dat er 36. Dat wil zeggen: 3 extra verlofdagen per maand. Die ‘rimpeldagen’ helpen onze medewerkers om de fysische en psychische belasting die de job met zich meebrengt, te kunnen blijven dragen. Want laten we niet vergeten dat het omgaan met mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, heel wat energie van de zorgverlener vraagt.”

Op welke begeleiding kunnen de zorgverleners rekenen, eenmaal ze de opleiding gevolgd hebben en in de dagelijkse praktijk gaan staan?

“Tijdens de opleiding wordt er ongeveer een derde van de tijd aan stages besteed. Op die manier wordt de zorgverlener stap voor stap vertrouwd gemaakt met het leven zoals het is. Verder zetten wij heel erg in op teamwerk. Zorgverleners weten dat ze met hun vragen ook altijd terechtkunnen bij de zorgpartner. Dat is de persoon die met de cliënt afspraken maakt over de zorgverlening en met hem bespreekt of extra ondersteuning van bepaalde experten (thuisverpleging, kinesist, pedicure ...) aangewezen is.”

Bart Vandamme

Wat is de moeilijkste horde voor de meeste 50-plussers om te nemen?

“Terug naar de schoolbanken is voor de meesten van hen een grote aanpassing. Maar eenmaal ze die stap gezet hebben, zijn ze meestal vastberaden en gaan ze voluit voor hun nieuwe loopbaan. Vaak ervaren ze het als een aanloop naar een nieuw professioneel leven. Een leven dat ze meer voldoening zal geven.”

Wat zie jij als de grootste meerwaarde van 50-plussers binnen de zorgsector?

“Door de levenservaring die ze opgebouwd hebben, zijn ze goed geplaatst om mensen met de zorgbehoefte op een empathische manier te benaderen. Vaak hebben die zorgverleners zelf al wat watertjes in hun leven doorzwommen en slagen ze erin om op een rustige manier met de moeilijke momenten in het leven van de cliënt om te gaan. Grijs is wijs. Ook in onze sector is het zonder meer van toepassing.”

Zin in zorg? Check of deze skills bij je passen:

  • integer en hulpvaardig
  • communicatief
  • stressbestendig
  • focus op hygiëne
  • kennis van gezonde voeding
  • zorgvuldig en stipt
  • zelfstandig denken en handelen
  • teamplayer

Voldoe jij aan deze eigenschappen? Bekijk dan zeker de volgende vacatures…

(Nathalie Dirix)

19 februari 2020
Anderen bekeken ook