Gezondheid
Vorige

1 van 688

Volgende

Bureauwerk doe je beter rechtstaand

De meeste werknemers met een kantoorjob zitten vaak uren stil aan hun bureau, zonder ook maar één keer hun benen te strekken. Talrijke studies hebben reeds de vele negatieve effecten van langdurig neerzitten aangetoond, terwijl rechtstaand werken aan de andere kant heel wat voordelen met zich meebrengt. Welke dat zijn?
#

Hoewel het voor velen wellicht ontzettend vreemd zal aanvoelen om rechtstaand te werken, blijkt het bannen van de bureaustoel toch zeer voordelig te zijn. Steeds meer mensen opteren dan ook voor een rechtstaand bureau. De voordelen hiervan?

Je bent alerter

Rechtstaand werken verhoogt je focus op verschillende manieren. Zo word je minder snel geconfronteerd met een slaperig gevoel wanneer je de hele tijd moet rechtstaan. Je spieren zijn opgespannen en je lichaam voelt zich minder comfortabel, waardoor je alert blijft.

Daarnaast leent een rechtstaand bureau zich veel meer tot lichamelijke activiteiten. Zo kan je afwisselend op je ene been of je andere been gaan staan en kleine 'wandelingen' maken die je geconcentreerd houden.

Je redt je rug

Jaren in dezelfde houding op je bureaustoel zitten eist zijn tol. Lang rechtstaan is goed voor je rugspieren en verbetert je houding. Veel mensen die de switch hebben gemaakt naar een staand bureau blijken minder last te hebben van rugpijn. Ideaal voor je rug is wanneer je armen een hoek van 90 graden maken wanneer je typt.

Je leeft langer

Meer rechtstaan kan je levensverwachting aanzienlijk verhogen. Dat bleek nog maar eens tijdens een Amerikaanse studie waarbij 100.000 mannen en vrouwen gedurende 14 jaar werden gevolgd. Onder de deelnemers die meer dan zes uur per dag neerzitten, bleken er na 14 jaar veel meer overleden dan onder de respondenten die minder dan drie uur per dag neerzitten.

Gelijkaardige resultaten werden gevonden bij andere studies. Zo wees een ander onderzoek uit de Verenigde Staten aan dat het sterftecijfer van mannen die meer dan zes uur per dag neerzaten 20 procent hoger lag dan dat van mannen die slechts drie uur of minder neerzaten. De onderzoekers concludeerden dat overmatig zitten letterlijk iemands leven verkort met enkele jaren.

Daarnaast blijkt de compensatie van je zitgedrag door intensieve lichaamsbeweging eerder een maat voor niets. Studies wijzen namelijk uit dat lichaamsbeweging de negatieve effecten van langdurig zitten niet kunnen tegengaan. Net zoals je niet de hele dag snoepen kan goedmaken door een uurtje te gaan lopen.

Je verbrandt calorieën

Wanneer je voor een lange tijd neerzit, gaan je hartslag en calorieënverbranding langzaamaan naar beneden. Het is dan ook geen wonder dat iedereen die dagelijks voor een langere periode stilzit en de benen niet strekt, uiteindelijk te maken zal krijgen met een gewichtstoename. Wie daarentegen rechtstaand werkt, heeft een hogere hartslag en verbrandt meer calorieën dan wie dat niet doet.

Tijd nodig …

Rechtstaan terwijl je werkt is uiteraard even wennen. In het begin zal het eerder vermoeiend zijn, maar als je doorzet, zal je lichaam zich uiteindelijk aanpassen en kan je steeds langere periodes rechtstaan. Nu nog aan je baas een rechtstaand bureau vragen?

(nm) – Bron: Creativeskills.be & Nytimes.com 

rechtstaand bureau 25 februari 2013

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook