Vorige

1 van 303

Volgende
Volgend artikel:

Hou je als tijdelijk werkloze méér over?

Breek met je slechte werkgewoontes en bespaar tot 1.500 euro/jaar

17 juli 2018
1500 euro besparen
Een meeneemkoffie ‘s morgens, een broodje van bij de bakker om de hoek voor de lunch ... De dagen op kantoor volgen elkaar in een snel tempo op en jouw portefeuille slinkt: aan gewoonten hangt ook een prijskaartje. Wil je enkele euro’s opzij leggen, of wil je op z’n minst elke dag minder uitgeven, dan heb je vast iets aan de volgende tips om jouw dagelijkse slechte gewoonten af te leren.

Volgens een onderzoek van TopCompare.be kan je dit jaar tot 1.500 euro besparen. Gewoon door de volgende gewoonten vaarwel te zeggen...

Welke zijn nu die slechte gewoontes op kantoor die zoveel geld kosten?

1. Lunchen buiten de kantoormuren

Etentjes met collega’s tijdens de lunchpauze, in de restaurants vlakbij kantoor … Verleiding genoeg om te gaan lunchen met collega’s. Maar een lunch op verplaatsing kan al gauw veel geld kosten. Wil je restaurants vermijden, dan koop je beter een broodje. Stel dat je hiervoor 4 euro betaalt, dan heb je op het einde van de werkweek 20 euro uitgegeven aan broodjes. Dat komt neer op meer dan 1.000 euro per jaar (als we rekening houden met 252 werkdagen).

Hoe kan je nu aan die verleiding weerstaan? Je kan centen besparen door zelf je lunch mee te brengen. Als we ervan uitgaan dat een sandwich ongeveer 4 euro kost, en dat de prijs van jouw huisbereide lunch gemiddeld 1 euro bedraagt, dan bespaar je 550 euro per jaar. Dat is het geval wanneer je drie keer per week je eigen lunch meeneemt naar kantoor. Dan mag je dus nog twee keer per week een lekker broodje gaan halen om de hoek.

2. Meeneemkoffie

Heb je geen tijd om te ontbijten, maar wil je wel graag wakker worden met een kop koffie? Koop je graag een koffie onderweg, dan kan je ook in dit geval heel wat besparen. In plaats van een koffie te halen in het winkeltje om de hoek of aan de metro-uitgang, kan je er natuurlijk ook gewoon een halen aan de koffiemachine op kantoor. Wil jij je meeneemkoffie niet opgeven? Je kan dan nog altijd één koffie per week kopen op weg naar het werk en de andere vier dagen van de week een koffie drinken op kantoor.

meeneemkoffie
Stel dat jij voor je meeneemkoffie 3 euro uit je zak moet halen, en als we rekening houden met 252 werkdagen per jaar, dan komt dat neer op 600 euro voor meeneemkoffie, vier keer per week. Door aan te schuiven aan de koffiemachine op kantoor, en één keer per week toe te geven aan de verleiding om onderweg een koffie te kopen, bespaar je dus 450 euro per jaar.

3. Een glaasje drinken met collega’s

Het einde van de werkweek is eindelijk in zicht en je beslist om na het werk stoom af te blazen en gezellig een glaasje te gaan drinken. Maar … de avond wordt langer, de glazen talrijker en de rekening alsmaar meer gepeperd. Moeilijk om het bij één glaasje bier te houden als de sfeer goed zit! En de cijfers liegen er niet om: een Belg drinkt gemiddeld het equivalent van 20 glazen bier per week. Dat gemiddelde geldt uiteraard niet alleen voor de werkende mens. Maar als we ervan uitgaan dat je een equivalent van 10 glazen bier drinkt tijdens het weekend en 10 glazen bier na de kantooruren, dan kan je al eens overwegen om tijdens de week enkele glazen over te slaan. Met 20 glazen bier op de teller, geef je gemiddeld 2.000 euro per jaar uit aan een aperitief, gerekend aan 2 euro per glas.

bier drinken
Als je enkele glazen minder drinkt als je erop uitgaat met de collega’s, vijf pintjes per week minder bijvoorbeeld, dan heb je tegen het einde van het jaar 500 euro bespaard. Zo bespaar je wekelijks een mooi bedrag, en ook jouw gezondheid zal er wel bij varen. Natuurlijk hoef jij je niet alle gezellige momenten na de kantooruren te ontzeggen, probeer gewoon om redelijk te blijven en houd voor ogen wat je kan besparen.

Wat kosten al die slechte gewoonten nu?

Tijdens drukke werkweken is elk excuus goed om tijd te winnen. Maar … slechte gewoonten kosten een smak geld: iets gaan eten, een glaasje of een koffie gaan drinken met collega’s, niets van dat alles is gratis. Slechte gewoontes op het werk kosten je meer dan 3.500 euro per jaar!

Er zijn goedkopere alternatieven voor wie de binnenkant van zijn portefeuille lief heeft. Zonder je al teveel te moeten ontzeggen kan je elk jaar zowat 1.500 euro besparen. Het loont in elk geval de moeite om het te proberen. Ga voor de koffiemachine op kantoor, voor huisbereide lunches en voor enkele glazen minder met de collega’s. Gewoon een beetje beter letten op je gewoontes en jij kan heel wat onnodige kosten overboord gooien.

(cvh) - In samenwerking met TopCompare.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14230 andere jobs