Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 545

Volgende

Bouwbedrijven zetten in op technisch talent

Het aantal gezochte profielen in de bouwsector is eindeloos. Een minder bekend segment zijn talenten die aan de slag kunnen in bedrijven actief in funderings- en beschoeiingstechnieken. Votquenne Foundations nv uit Kortrijk, met een zusterbedrijf in Trazegnies, is voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers. Jobat sprak met een werfleider en een machinist.
“Je moet het vertrouwen winnen, want een werfleider is een klankbord.” (Mathieu Delaere, werfleider en preventieadviseur)

Na zijn opleiding tot bachelor bouwkunde belandde Mathieu Delaere (27) in een luxepositie: hij kon kiezen uit drie werkaanbiedingen. Hij koos voor Votquenne Foundations, onder meer na een gesprek met de zaakvoerder. Wat ook meespeelde is dat het werk tal van uitdagingen bood. Met name op het vlak van funderingstechnieken, die niet in de opleiding van Mathieu aan bod gekomen waren.

Gevarieerd takenpakket

Mathieu is nu drie jaar actief als werfleider en preventieadviseur. De werven situeren zich in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel. Sporadisch staan ook projecten in Limburg en Luik op het programma.

“Ik ben verantwoordelijk voor de voorbereiding, opvolging en nazorg van een project. Controle en ondersteuning van de opstart, doorloop en kwaliteit behoren tot mijn takenpakket. Dit alles zonder onze strakke planning uit het oog te verliezen, want ‘just-in-time-delivery’ is een van onze grote troeven. Bovendien leg ik tijdens de uitvoering contacten met de klant en met de onderaannemers en leveranciers om het project tot een goed einde te brengen.”

Projectleider als volgende carrièrestap

Is het evident om als schoolverlater meteen ingezet te worden als werfleider? Mathieu: “Ik werd eigenlijk meteen aanvaard en had al snel een band met de medewerkers. Ik besefte wel dat ik nog veel moest leren, maar op korte tijd kan je snel groeien. Je moet het vertrouwen winnen, want een werfleider is een klankbord.”

Ook het veiligheidsaspect draagt Votquenne Foundations hoog in het vaandel; zowel arbeiders als bedienden volgen hiervoor de nodige opleidingen. Voor Mathieu Delaere liggen er nog voldoende carrièrekansen. “Een volgende stap is doorgroeien tot projectleider. Hier wordt in het bedrijf al rekening mee gehouden, waardoor ik me gesteund voel in mijn ambities.”

Via elektromechanica toch in bouwsector

Zijn collega Jurgen Lammens (34) volgde dan wel de opleiding elektromechanica aan het VTI in Torhout, maar had altijd al een meer dan gewone belangstelling voor de bouwsector. Jurgen kon snel aan de slag in een bouwfirma waar hij vaak vakantiewerk deed en koos daarna voor een job in een funderingsbedrijf.

“Ik werkte eerst als hulpman en later als machinist. Enkele jaren geleden maakte ik de overstap naar Votquenne Foundations, waar ik meteen als machinist tewerkgesteld werd. Ik leid de werkzaamheden in goede banen in samenwerking met de werfleiding, maar waar mogelijk bied ik ook ondersteuning aan de hulpmannen.” Bij Votquenne Foundations volgde Jurgen de opleiding Basisveiligheid VCA en de modules ‘diepfunderingswerker’ en ‘machinist diepfunderingsmachines’, georganiseerd door ABEF (Belgische Vereniging van Aannemers van Funderingswerken).

Doorzettingsvermogen gevraagd

Hoewel het werk vaak om dezelfde uitvoering vraagt, is de variatie aan werven voor Jurgen naar eigen zeggen een prettig aspect van de job. “De ene dag boren wij palen in een industriezone, de volgende dag zijn we actief midden in een stad. Door de afwisseling van locatie verveelt het werk nooit.” Jurgen is enthousiast over zijn job en raadt jongeren aan om opportuniteiten in de funderingssector met beide handen te grijpen. “Je moet wel over een zeker doorzettingsvermogen beschikken, want het is elke dag weer vroeg starten met verplaatsingen over heel het land. Maar je krijgt er een boeiende werkomgeving, een mooie verloning en waardering voor in de plaats.”

Aanbrengbonus voor nieuwe kandidaten

Ook Votquenne Foundations heeft het niet altijd makkelijk om geschikte werkkrachten te vinden. Een aanbrengbonus moet hierbij helpen.

Votquenne Foundations werd in 2006 opgericht door Bart Cloet. Door de oprichting van VQ Logistics bvba, Revyson bvba en de overname van het bedrijf AVyncke heeft de onderneming vandaag 35 arbeiders en 12 bedienden in dienst.

Wij zoeken voortdurend nieuwe medewerkers, vertelt personeelsverantwoordelijke Michelle Vanhove. “Recent zijn we gestart met een aanbrengbonus om eigen medewerkers te motiveren om nieuwe kandidaten aan te brengen. Uit analyse blijkt immers dat 30 procent van ons huidig personeelsbestand binnenstroomt via de werknemers zelf of via mond-tot-mondreclame. Daarom besloten we om ons budget deels vrij te houden voor onze medewerkers”, aldus Vanhove. Het principe is simpel: wanneer de aangebrachte persoon minstens één jaar onafgebroken in dienst is, krijg je de bonus. “Het is een goedwerkend systeem, want in korte tijd kregen wij al drie potentiële nieuwe medewerkers op gesprek.”

(bv) 

27 oktober 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook