Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 816

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een schadebeheerder?

Bijzondere beroepen in de haven: "Werken met locomotieven is geweldig én je leert enorm veel bij on the job"

Stefan Verduijn
Stefan Verduijn werkt als technieker rollend materieel bij NMBS.
De haven biedt je als werkplek al net zoveel variatie als ‘t stad. Ook NMBS heeft heel wat interessante havenjobs. Treinbegeleider of -bestuurder liggen voor de hand. Maar wie goesting heeft om zich op technisch vlak helemaal uit te leven op het nieuwste treinmaterieel, kan ook terecht in een cleane, hightech tractiewerkplaats. Goed voor een afwisselende job en véél verantwoordelijkheid.

Na zijn studie elektrische installatietechnieken, leerde Stefan Verduijn NMBS als werkgever kennen tijdens een jobday. “Ik kwam meteen in aanmerking voor een job, maar als bijna 18-jarige was ik net te jong om te mogen starten”, vertelt hij.

“Drie maand later kon ik fulltime aan de slag in de ploeg van de T77, een moderne dieselhydraulische rangeerlocomotief van het merk Vossloh die rijdt voor NMBS Technics maar ook voor Lineas en Infrabel. Wij zijn de belangrijkste werkplaats voor de T77: in België rijden er 170. Daarvan onderhouden wij het grootste deel.”

Autonoom werken

Intussen werkt Stefan al zes jaar in de tractiewerkplaats. “In ons team voelde ik me snel thuis, maar voor je de machine door en door kent, ben je toch een jaar verder. Lopen je herstellingen heel vlot, dan mag je mee in de depannageploeg. Daar ben ik een tweetal jaar geleden gestart. Een probleem probeer je eerst vanop afstand te verhelpen. Lukt dat niet, dan rij je met een dienstauto naar de locatie waar de T77 in panne staat. Je krijgt sowieso een tablet en gsm mee.”

Variatie en voordelen

Hoe ervaart Stefan NMBS als werkgever? “In de eerste plaats: het werk vind ik geweldig”, vertelt Stefan Verduijn enthousiast. “De afwisseling onderhoud en herstelling is tof én ik heb enorm veel bijgeleerd on the job. Hoe stel je een pneumatische rem en een dieselmotor af? Dat zat niet in mijn opleiding als elektrotechnieker. Als depanneur trek je ook daarin je plan. Je hebt een stevige verantwoordelijkheid. Bovendien heb je heel wat voordelen, ook als starter.”

Onderhoud en revisie

Een tractiewerkplaats is een schone en veilige werkomgeving. “Je leest vooral data uit en checkt de fouten, om op basis daarvan de oplossing te vinden. Het is teamwerk: ik heb 20 collega’s, verdeeld over een revisieteam en een onderhoudsteam. Revisie haalt de locomotieven uit elkaar: dieselmotor, transmissie, bougies, stuurposten, wielen. In bepaalde gevallen worden de wielen, motor en stuurpost compleet vervangen en de locomotief opnieuw gespoten zodat hij er volledig nieuw uitziet. Onderhoud focust op de buitendienst, onderhoud en herstellingen.”

Bereikbaar en toegankelijk

Stefan werkt vaak overdag. “Van 7 tot 16 uur”, beaamt hij. “Alleen voor depannages werken we in ploegen. Ik kom met de fiets naar het werk. Op de Noorderlaan liggen er prima fietspaden. Ik denk dat één derde van de collega’s met de trein en de fiets komt werken. Er is ook een rechtstreekse treinverbinding.”

Technische beroepen in de haven trekken meestal mannen aan. “Ook in ons team zitten geen vrouwelijke collega’s. Toch zijn vrouwen zéér welkom in onze technische jobs. We hebben ook alle tools in huis die de job fysiek niet te zwaar maken.”

Toekomst verzekerd

En de toekomst voor Stefan? “Op dit moment ben ik supertevreden”, glimlacht hij. “Doorgroeimogelijkheden zijn er natuurlijk wel: zo kan ik bijvoorbeeld nog eerste technicus worden op het niveau van bachelor. Je krijgt dan ook meer verantwoordelijkheid, al betekent dat niet dat je boven de rest van het team gaat staan. In onze teams is er weinig hiërarchie. Iedereen voelt zich even verantwoordelijk. Werk is verzekerd in de toekomst, want de T77 is toe aan zijn tweede revisie. Dat type blijft nog wel even in roulatie. Fijn, want we hebben er een enorme ervaring in opgebouwd.”

Lees ook: Welke havenjob past bij jouw profiel? 5 vragen aan 5 havenwerkgevers

(William Visterin) - Foto: Koen Bauters

3 november 2020
Anderen bekeken ook