Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 582

Volgende

Bijna 7 op de 10 Belgen overwegen nieuwe job

21 oktober 2015
Nu de arbeidsmarkt weer aantrekt en er meer jobopportuniteiten beschikbaar komen, zijn steeds meer werknemers bereid om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 1.000 Belgische bedienden. Maar liefst zeven op de tien (68%) werknemers zou in het komende jaar naar verluidt uitkijken naar een andere job.
nieuwe job overwegen
“Werknemers staan vandaag meer open voor nieuwe uitdagingen en zullen sneller een job aanvaarden bij een nieuwe werkgever indien die hun interessante(re) voorwaarden aanbiedt. Personeelsretentie staat dus hoog op de bedrijfsagenda." (Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux)

De belangrijkste factoren die hen overtuigen om in te gaan op een jobaanbieding blijken bovendien niet enkel te gaan om het financiële plaatje.

Stijgende arbeidsmobiliteit

Meer jobopportuniteiten gaan doorgaans hand in hand met een groeiende arbeidsmobiliteit. Zo geeft 68% van de bedienden aan dat het waarschijnlijk is dat ze in de komende 12 maanden op zoek zullen gaan naar een nieuwe job. Ook het vertrouwen is er: zo zegt 47% meer vertrouwen te hebben in het vinden van een nieuwe baan.

Maar er zijn ook duidelijke generatieverschillen merkbaar. Werknemers behorende tot generatie Y lijken in veel grotere mate (78%) uit te kijken naar een nieuwe baan dan professionals van generatie X (61%) en de babyboomgeneratie (64%). Ook het vertrouwen om een nieuwe job te vinden ligt hoger bij generatie Y (57%) in vergelijking met gen X’ers (33%) en babyboomers (51%).

Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux, legt uit: “Werknemers staan vandaag meer open voor nieuwe uitdagingen en zullen sneller een job aanvaarden bij een nieuwe werkgever indien die hun interessante(re) voorwaarden aanbiedt. Personeelsretentie staat dus hoog op de bedrijfsagenda. Ondernemingen dienen de nodige maatregelen te nemen om hun sterk presterende medewerkers te behouden en zo de continuïteit van hun teams te handhaven, bijkomende kosten aan het rekruteringsproces te voorkomen, eventuele starterstrainingen te vermijden én het verlies van waardevolle bedrijfskennis te verhinderen.”

Om welke redenen accepteren werknemers een andere job?

De belangrijkste redenen om in te gaan op een jobaanbieding hebben niet enkel te maken met het salaris. Bovenaan het lijstje staat een verminderde pendeltijd/betere ligging van het bedrijf met 66% van de bedienden die zegt dat het een cruciale factor zou zijn bij het aanvaarden van een nieuwe job.

Ook de jobinhoud en de mogelijkheid tot loopbaanontwikkeling vormen een doorslaggevende factor voor 57% van de ondervraagde medewerkers, gevolgd door een hoger startsalaris (50%). 

  Totaal Generatie Y Generatie X Babyboom-generatie
Ligging van het bedrijf/pendeltijd 66% 68% 60% 70%
Jobinhoud/ loopbaanontwikkeling 57% 64% 47% 62%
Hoger basissalaris 50% 49% 57% 44%
Betere balans tussen werk en privéleven
(flexibele werktijden, thuiswerken)
42% 42% 51% 34%
Sector/industrie 35% 36% 29% 40%
Bedrijfscultuur (manager en/of team) 20% 17% 21% 20%
Reputatie van het bedrijf/werkgeversimago 16% 13% 16% 18%
Betere bonus en voordelen 13% 10% 19% 11%

Bron: onafhankelijke enquête uitgevoerd in opdracht van Robert Half in september 2015 bij 1.000 bedienden in België – drie antwoorden per respondent

“Omwille van de versterkende ‘war for talent’ merken we een duidelijke verschuiving van een werkgevergedreven markt naar een meer kandidaatgestuurde markt”, aldus Frédérique Bruggeman. “Er is een toenemende bereidheid langs werkgeverszijde om te voldoen aan de individuele wensen en verwachtingen van topkandidaten en - werknemers. Bedrijven beseffen namelijk dat sollicitanten die over veelgevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden beschikken verschillende opportuniteiten aantreffen op de arbeidsmarkt en dergelijke kandidaten – die doorgaans hun marktwaarde kennen - staan dan ook in een sterke positie om een baan te vinden waarbij de werkgever aan hun wensen voldoet”.

(lr/kv) - Bron: Robert Half

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook