Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Bespaar energie en ga naar je werk... of vraag extra thuiswerkvergoeding

Bespaar energie
Door de stijgende energieprijzen lijkt van thuis uit werken op financieel vlak opeens een stuk minder interessant dan werken vanuit een gratis verwarmde kantoorruimte. Kun je als telewerker zomaar beslissen om op kosten van de baas te overwinteren op kantoor?

Energie besparen

Voor de meeste telewerkers is het nergens beter dan thuis… tot de hoge energierekening in de bus valt. Zeker met de koude wintermaanden in het vooruitzicht proberen velen van hen energiekosten te besparen door tijdelijk terug op kantoor te werken. Niet onlogisch als je weet dat een dagje thuiswerken jou tot 10 euro aan energie (verwarming en elektriciteit) kan kosten. Een kortstondige terugkeer naar de professionele heimat kan dan een voordelig alternatief lijken.

Uit een onderzoek van ’s werelds grootste aanbieder van flexibele kantooroplossingen IWG blijkt dat zo’n 50% van de Belgische werknemers effectief concrete plannen heeft om tijdens de wintermaanden wat vaker op kantoor te werken en zo te besparen op hun eigen energiekosten. Maar is dat wel zo voordelig? En kan je dat zomaar zelf beslissen?

Lees ook: 7 tips om energie te besparen tijdens het thuiswerken

Doe de vergelijkende test

Om te weten of het echt voordeliger is, moet je wat cijfers vergelijken. Hierbij hou je best rekening met mogelijke onkosten zoals het woon-werkverkeer, zeker met de hoge brandstofprijzen in het achterhoofd. Blijkt na de vergelijkende test dat het inderdaad voordeliger is om terug op kantoor te werken, dan nog kun je dat niet zomaar eenzijdig beslissen.

“Sinds corona zijn veel thuiswerkregels opgenomen in een bijlage aan de arbeidsovereenkomst, onder meer wat de frequentie betreft”, legt Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte Acerta Consult, uit.

“Daar kan je als werkgever en werknemer niet zomaar van afwijken. Wijzigingen moeten altijd onderling worden overeengekomen. Dat kan perfect via een nieuwe bijlage bij de arbeidsovereenkomst. Die bijlage kan gelden voor een beperkte periode, zoals bv. de komende winter.”

Extra: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

Onderhandel met je baas

Zijn je verplaatsingskosten hoger dan je dagelijkse energiekosten thuis, dan is er nog altijd een andere oplossing mogelijk. Zo kun je met je baas onderhandelen over een hogere thuiswerkvergoeding.

“Er zijn werknemers die per dag thuiswerk een forfait krijgen, anderen krijgen dat in de vorm van een maandbedrag. Het is perfect mogelijk om de overeenkomst opnieuw te onderhandelen en het dagbedrag aan te passen”, aldus Ellen Van Grunderbeek.

“De thuiswerkvergoeding geniet van een parafiscaal en fiscaal gunstig statuut, tot het plafondbedrag van 148,73 euro per maand. Onder dat bedrag is de thuiswerkvergoeding vrijgesteld van RSZ en belastingen. Voor werkgevers zijn er dus wel mogelijkheden om werknemers fiscaal gunstig een extra duwtje in de rug te geven.”

Ontdek: Hoeveel bedraagt de vergoeding voor thuiswerk?

Wat met een warme workation?

Lijkt het jou wel wat om tijdens de energieslurpende wintermaanden te overwinteren in een zonnig en zuiders land? Informeer je dan goed op voorhand en praat erover met je baas vooraleer je enthousiast je verblijf vastlegt en vliegtickets boekt. Hij of zij moet hiervoor tenslotte de toestemming geven.

Wie van de baas onbeperkt mag telewerken, kan in principe uitkijken naar een energiezuinige workation in het buitenland. Voor wie overeengekomen is dat hij of zij bv. 2 dagen per week mag telewerken, ligt een voltijdse zuiderse workation al iets moeilijker.

Ook wat de belastingen, sociale bijdragen en verzekeringen betreft, valt er heel wat uit te klaren. En vergeet vooral niet om de kosten ter plaatse eens onder de loep te nemen: is het verblijf inclusief of exclusief energiekosten? Ben je van plan om zelf je potje te koken of wil je je laten bedienen op restaurant? Voor je het weet smelt je financieel voordeel weg als sneeuw voor de zon… en ben je alsnog nergens beter dan thuis.

Telewerken vanuit het buitenland: waarop moet je letten?

(fd)

23 september 2023
Anderen bekeken ook