Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 828

Volgende

Belux-divisie biedt beste werk-privébalans van Sogeti wereldwijd

22 februari 2013
‘Family spirit’. Volgens hr-manager Frédéric Du Jardin is dat waar het bij consultancybedrijf Sogeti Belux om gaat. “Niet eenvoudig in een omgeving waar de meeste van de medewerkers op locatie werken.”
Werk-privé
”Een echte werk-privépolicy hebben we niet. Ik denk dat de mensen voelen dat ze flexibiliteit krijgen” (Frédéric Du Jardin, hr-manager Sogeti Belux)

“Wij doen aan Top Employers mee omdat we bekend willen maken wat we zoal doen voor onze medewerkers. Dit label is belangrijk voor ons. We zijn nu voor de zesde keer gecertificeerd zijn in evenveel deelnames”, zegt Frédéric Du Jardin, hr-manager bij Sogeti Belux.

De bedrijfscultuur bij het consultancybedrijf beschrijft hij als familiaal. “Dit is nu eenmaal een people business. We organiseren zeer veel activiteiten voor het personeel. Ook omdat we geloven in multi-expertise. We vinden dat onze werknemers zoveel mogelijk informatie moeten krijgen die relevant kan zijn voor hun job. Die krijgen ze tijdens wat we centres of excellence en centres of competence noemen. Bij dergelijke events staat het verspreiden van kennis centraal. Werknemers nemen het woord en delen hun ervaringen met collega’s.”

Gevoel

Sogeti Belux organiseert regelmatig een drink of een personeelsfeest. Er zijn ook family days. Die laatste zijn afhankelijk van de beschikbare budgetten. “We proberen zo dicht mogelijk bij het personeel te staan. Daarom hebben we verschillende vestigingen: een in Antwerpen en een in Brussel”, legt Frédéric Du Jardin uit.

Zelf noemt hij de band onder de collega-consultants, managers en de hr-afdeling bijzonder. “In consultancybedrijven, waar iedereen op locatie werkt, is het vaak moeilijk om een gezamenlijk gevoel te creëren. Daarom hebben wij hr-medewerkers die onze consultants bezoeken bij de klant. Ook dat maakt deel uit van de family spirit.”

4 dagen opleiding

Betekent dat familiale karakter ook dat Sogeti aandacht heeft voor de balans werk-privé van zijn werknemers? “Elk jaar voert Sogeti een wereldwijd tevredenheidsonderzoek uit bij ongeveer 120.000 werknemers. Sogeti Belux komt daaruit als de divisie met de beste werk-privébalans”, aldus Frédéric Du Jardin.

Een echte verklaring heeft hij daar niet voor. Het zit in het dna van de onderneming, meent de hr-manager. “Een echte policy daarover hebben we niet. Ik denk dat de mensen voelen dat ze flexibiliteit krijgen. Ze kunnen thuiswerken, parttime werken, tijdskrediet nemen.”

Sogeti Belux gaat prat op zijn opleidingsbeleid. “Vorig jaar hebben onze medewerkers gemiddeld 4 dagen opleiding per persoon gekregen. Dat is het dubbele dat voorzien is in onze cao”, legt Frédéric Du Jardin uit.

Doorgroeien

Voor primaire arbeidsvoorwaarden scoort Sogeti Belux vier en een half op vijf in het Top Employers-onderzoek. “Ik ga ervan uit dat wij onze mensen goede voorwaarden bieden. Toch staan we vooral bekend als een bedrijf waar de cultuur en opleidingsmogelijkheden van belang zijn.”

Op de secundaire arbeidsvoorwaarden scoort Sogeti Belux vier op vijf, op carrièremogelijkheden, training en ontwikkeling drie en een half en op bedrijfscultuur een drie.

“Waar we nu volop mee bezig zijn, is talentmanagement. Dat gaat breder dan de nieuwkomers. We trachten ook de talenten van de aanwezige werknemers te identificeren en hen te laten doorgroeien”, legt Frédéric Du Jardin uit. “We zijn ook gestart met een leiderschapsprogramma, zowel voor mensen die een managementrol kunnen opnemen in de organisatie als voor projectleiders.”

(wv)

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook