Go for happy
Vorige

1 van 708

Volgende
Volgend artikel:

Doe de zelfzorgtest: je werk of je leven?

Mede mogelijk gemaakt door: Arvesta

“Belgische technologie, duurzame oplossing en internationale omgeving: deze job is me op het lijf geschreven”

Duurzame-jobs-SimonW
Simon Willemen in de serre bij zijn mobiele gotensysteem.
Simon Willemen is projectleider voor Hortiplan, een merk van Arvesta en wereldspeler op het vlak van innovatieve land- en tuinbouw. In zijn job heeft hij klanten en contacten in alle werelddelen.

Simon is nog maar net afgestudeerd en de wereld ligt al aan zijn voeten. Hortiplan is zijn eerste job. Na twee jaar als accountmanager kreeg hij er de kans om projectleider te worden. Best bijzonder voor iemand van 25 jaar. Hij bevindt zich voor een project in Duitsland als we hem spreken via Microsoft Teams.

“Als projectverantwoordelijke voor het mobiele gotensysteem van Hortiplan doe ik de opvolging naar de klant toe. Ik volg onder meer deadlines op, neem het financiële aspect op en stuur medewerkers aan.” Hortiplan omschrijven ze bij moederbedrijf Arvesta als een van hun sterke merken.

Jobswitch! Van het Arvesta-hoofdkantoor naar de winkelvloer

Kun je nog even vertellen waarom het mobiele gotensysteem zo bijzonder is?

Simon Willemen: “Het is een flexibel teeltsysteem voor sla en kruiden. De hele installatie beweegt in de serre mee en groeit als het ware met de planten mee. Het gotensysteem is een ecologisch alternatief voor de glastuinbouw omdat het tot vier keer minder ruimte nodig heeft in vergelijking met traditionele teeltmethodes. Zo kun je de ruimte die je uitspaart gebruiken voor andere doeleinden, zoals natuurgebied."

"Bovendien wordt er minstens 80 procent minder water gebruikt en wordt dat water volledig gerecupereerd en hergebruikt. Daarnaast heeft het minder voedingsstoffen voor planten nodig. Bovendien innoveren we volop. Zo kweken we nu sla en kruiden zoals basilicum, koriander en bieslook. Maar we kijken ook uit naar nieuwe gewassen zoals prei, aardbei en snacktomaten om ermee te kunnen telen.”

CHECK: Een passie voor landbouw én een job met impact

Waar wordt deze Belgische technologie internationaal gebruikt?

“Het mobiele gotensysteem is Belgische technologie, uitgerold in alle werelddelen. We deden al projecten in China, Japan, Australië, Chili, Mexico en West-Europa. Het vormt een nichemarkt in de tuinbouw, waar we al jaren marktleider zijn. Vooral in opkomende markten als de Verenigde Staten en China is er nog veel potentieel. In verre landen ben ik zelf meestal een week of twee aanwezig om het project op te volgen. Dichter bij huis, zoals hier in Duitsland, zit ik doorgaans enkele dagen om met klanten te overleggen.”

Lees ook: "Ik werk graag mee aan een mooiere wereld"

Is deze oplossing ook positief voor de duurzaamheid?

“Zeker. Het voordeel is dat je bijvoorbeeld sla kunt telen waar je die anders zou moeten invliegen. In de Verenigde Staten was het bijvoorbeeld de gewoonte om aan de westkust sla te kweken om die vervolgens naar de oostkust in te vliegen. Dat is niet ecologisch. Bovendien is die sla vaak van mindere kwaliteit wanneer ze daar arriveert."

"Via ons systeem van local to local kun je je serres dicht bij je doelmarkt plaatsen. In de Verenigde Staten, waar een product als sla ook een hogere prijswaarde heeft dan bij ons, kun je zo’n mobiel gotensysteem op twee à drie jaar terugverdienen. Bovendien kunnen we onze sla in een gecontroleerde en beschermde omgeving telen, met minder gewasbeschermingsmiddelen, die overigens ook strikter worden gereglementeerd. Als bio-ingenieur met de specialisatie landbouwwetenschappen is deze job me op het lijf geschreven.”

Extra: Verbeter de wereld, begin met je bedrijf

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

21 juni 2022
Anderen bekeken ook