Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 421

Volgende
Volgend artikel:

Wie bij het Wit-Gele Kruis aan de slag gaat, wil vaak nooit meer iets anders: “De waardering en warmte zijn hier enorm”

België zoekt minstens 25.000 verpleegkundigen

verpleegkundigen gezocht
De moeder van alle knelpuntberoepen, dat is de verpleegkundige. Niet alleen in de zorgsector zelf, maar voor alle jobs. In ons land zijn er 25.000 verpleegkundigen tekort. Enkele initiatieven moeten het beroep opnieuw aantrekkelijker maken.

De instroom voor het beroep lijkt te stokken, want de populariteit van de verpleegkundeopleidingen neemt bij de start van dit academiejaar alweer af. Dat na twee succesvolle coronajaren waarin het aantal inschrijvingen voor veel opleidingen zowat verdubbelde tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rondvraag door VRT NWS bij een aantal hogescholen voor verpleegkundigen. Terwijl de belangstelling in bacheloropleidingen verpleegkunde dus lijkt te verminderen, stijgen dan weer de inschrijvingen voor de lerarenopleidingen, een ander knelpuntberoep.

Let wel, het gaat momenteel om voorlopige cijfers, want de definitieve telling voor inschrijvingscijfers gebeurt pas midden oktober. Maar momenteel lopen de inschrijvingen voor de bachelor verpleegkunde ongeveer 10 procent achter ten opzichte van vorig jaar. Volgens zorgambassadeur Candice De Windt zijn er in België momenteel 25 à 30.000 verpleegkundigen te weinig en zal dat tekort nog toenemen.

Go for happy! Ontdek alle actuele vacatures voor verpleegkundigen

1.000 euro

Intussen gaan er stemmen op voor ingrepen om de opleiding verpleegkunde aantrekkelijker te maken, en zijn er ook al een aantal initiatieven aangekondigd. Studenten bachelor verpleegkunde die afstuderen in het academiejaar 2021-2022 zullen bijvoorbeeld 1.000 euro krijgen van de Vlaamse overheid. Dat bedrag dient onder meer als onkostenvergoeding voor de stages in het laatste jaar van de opleiding.

Vorig jaar al kregen pas afgestudeerde studenten verpleegkunde een onkostenvergoeding van 1.000 euro van de Vlaamse overheid. De reden daarvoor was de verlenging van hun opleiding. Tot enkele jaren geleden was de bachelor verpleegkunde nog een opleiding van drie jaar, maar die werd uitgebreid naar vier jaar.

Check: Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?

(William Visterin)

28 september 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook