Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 776

Volgende
Volgend artikel:

Mario (48) en Els (44) over hun gezinshuis: “Iets betekenen in het leven van kinderen die het echt nodig hebben, verrijkt je leven”

België is Europese koploper in openstaande jobs

Bouwhelm man technische job
In ons land is 3,3 procent van alle openstaande banen niet ingevuld. Dat is veel meer dan het Europese gemiddelde van 1,7 procent. Ook technische jobs staan in België in verhouding meer open.

Als we het in voetbaltermen zouden stellen, is België met zijn percentage van 3,3 procent Europees vice-kampioen. Althans als het gaat om openstaande jobaanbiedingen. Enkel Tsjechië kent met 5,3 procent binnen de EU een nog (veel) hoger percentage inzake open jobs. Dat blijkt uit recente cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De hoge vacaturegraad in ons land wijst erop dat de vraag van werkgevers niet optimaal aansluit op het aanbod op de arbeidsmarkt. Want er zijn wel wat werkzoekenden in België, maar zij voldoen nog al te vaak onvoldoende aan de eisen (qua scholing) van bedrijven en organisaties.

Industrie

Ook in bepaalde sectoren raken de open jobs in ons land moeilijk ingelost. Hieronder valt ook de Belgische industrie- en bouwsector, die het inzake het invullen van jobs moeilijker heeft dan dat in de meeste andere Europese landen het geval is.

De vacaturegraad in industrie en bouw ligt in België op 2,9 procent, wat bijna het dubbele is van het Europese gemiddelde van 1,6 procent. Ook inzake openstaande jobs in industrie en bouw staat ons land op nummer twee in de EU.

De situatie is overigens niet nieuw. Al jaren bekleedt ons land de toppositie in Europa als het gaat om openstaande jobs, en ook als het ging om jobs in industrie en de bouw. Corona lijkt daar nog niet veel aan te veranderen.

Is een job in de bouwsector iets voor jou? Bekijk het actuele vacatureaanbod...

(William Visterin)

25 januari 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook